Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Teretane su nam dosadile, a tu smo potpuno slobodni

Nastojanje za očuvanjem zdravlja i dobrog izgleda jedan je od pozitivnijih virusa koji je zahvatio Zagrepčane posljednjih 20-tak godina. Ipak, ne svodi se sve samo na teretane nego Zagreb lako prihvaća i druge trendove. Street workoutom danas se bavi oko 1500 građana na 15-ak lokacija.

– Nije to samo vježbanje, to je ekipa, đir, moving. A k tome si u samom vježbanju i potpuno oslobođen, ne robuješ ponavljanjima kao u teretani, kaže Pero Slišković, najodgovorniji za vježbalište na Trnovčici koje smo posjetili tijekom treninga mladići koji se nazivajuTrnover Bar-abe Street Workout.

Dobili i novac EU

– Uredili smo ga sami, sprave smo kupili novcem koji smo skupili između sebe, nekih 14.000 kuna. Podlogu nam je platila gradska četvrt, to je stajalo 60.000 kuna. Dečki iz Street Brothersa s Kušlanove čak su preko lokalne škole uspjeli dobiti sredstva EU kojima su izgradili mobilni park, jedan se park za par dana otvara u Dugom Selu. No, street workout kao kvalitetu prepoznaju i drugi pa su nam i lokalni kafići donirali nešto novca. Bilo je bitno da se krene, a imali smo sreću da nas je četvrt pratila, govori Pero.

Na vježbalištu se pojavilo 30-tak ljudi, što nije ni približno sve, jer vježba se cijeli dan. Matija Gorički ovdje dolazi četiri mjeseca.

– U teretanu više nisam želio jer mi je monotono, a napredak koji ovdje bilježim je nevjerojatan, istesao sam se i stvarno napredovao u snazi, kaže. U street workout napreduje se u elementima i broju ponavljanja. P
rošle je subote Zagreb bio dioWorld pull up daya, na Tomislavovu trgu su street workouteri postavili vratilo na kojem je svatko tko je želio mogao isprobati koliko zgibova može napraviti. Najbolji je bio nagrađen.

– Malo smo se preračunali, kaže Slišković, mislili smo da će 15 biti realna granica, međutim nerijetko su ljudi radili i po 30. Ukupno je 267 prijavljenih napravilo 3235 zgibova, najbolji je imao 44, nije to loše, govori.

Bitan je uporan rad

Korpulentni Josip redoviti je vježbač i jedan od najizdržljivijih u ekipi.

– Bitan je samo uporan rad nakon kojeg se rezultati vide. Ozljeda ima, ali nismo dosad imali nijednu težu, kaže te dodaje kako oko toga nema brige jer imaju doktora. Božo je opći kirurg na hitnoj u KB Dubrava koji je na street workout nagovorio i brata Ivana te njegovu djevojku Marinu koja kaže da joj to savršeno paše. Najmlađi je u ekipi 15-godišnji Matej Ćuić, ali rado će se u chin upovima i pull upovima, sklekovima isprobati i puno mlađi.

– Dolazi ovdje najrazličitija ekipa, kažu naši sugovornici, podjela ovdje nema ni po jednoj osnovi.

Atmosfera nam je najvažnija

 

Atmosfera je osnova street workouta, možda je to i prvi razlog dolaska. Neki dolaze svaki dan, čak i po kiši. Kažu da im je ekipa super i da im način vježbanja odgovara jer si sami diktiraju kako će vježbati. Napreduje se s vremenom, znanje se ne čuva nego se dijeli s drugima. Odlaze i na natjecanja u inozemstvo, a Zagreb dosad bilježi tri takva natjecanja. [večernji list]

Uživo sa SLJEMENA

Piše: Josip Kapraljević

Marcelu Hirscheru očito sljemenska staza dobro leži kada treći put za redom osvaja kraljevsku krunu, drugi je Felix Neureuther, dok je treći Sebastian-Foss Solevaag.

Naši skijaši ni ove godine nisu bili na postolju ali ono što je postigao mladi Filip Zubčić jednako je vrijedno, kao neko mjestu na postolju.

-Ovo je  fenomenalno uči pred domaćom publikom u drugu vožnju, čak sam sada sretniji nego u Alta Badiji, mislim nisam sretniji, nego je atmosfera super i ponijelo me. Ludo je kada čuješ u startnoj kućici vrištanje i navijanje domaće publike. Meni sigurno pomaže, jer ja volim kad za mene navijaju. Napadao sam prvi lauf sve jače i jače i ušao sam u drugu vožnju, sada sam prezadovoljan. Meni je slalom u zadnje dvije tri godine bio jači tako da mi je sasvim očekivano da sam napravio ovakav veliki rezultat. Ivica je i dalje tu i on će se sigurno boriti, ali eto velika je stvar da se držim uz bok s njim. – rekao je Filip Zubčić.

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

Vrijeme

Pretežno sunčano

26°C

Zagreb

Pretežno sunčano

Vlažnost: 56%

Vjetar: 6.44 km/h

  • 17 Kol 2017

    Djelomično oblačno 29°C 17°C

  • 18 Kol 2017

    Djelomično oblačno 32°C 20°C

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?

HashFlare