“Siget ne gubi samo jednu, već tri zelene površine!”

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Građani Sigeta ne odustaju od svojih zelenih površina, barem ako je suditi po novom prosvjedu koji se odvio u petak navečer u Sortinoj ulici. Ovoga puta svoje nezadovoljstvo odlučili su iskazati ispred parcele Brodarskog instituta, s južne strane trgovačkog centra Avenue Mall. Kao i u ostalim prosvjedima u Sigetu, najaktivnija i najžustrija bila je pokretačica građanske inicijative Ne damo naš Siget!, Gordana Pasanec. Ona kaže kako su se u četvrtak pojavili bageri unutar Brodarskog instituta, te su počeli rušiti stabla od kojih su neka starija i od 40 godina.

Pasanec smatra kako je “ovo što se trenutno događa u Sigetu previše uzelo maha, te da je radi bolje informiranosti građana poslala upite na više adresa, pa čak i na Vladu Republike Hrvatske”.

Čitatelje je podsjetila kako je premijer Andrej Plenković još u travnju odgovorio saborskom zastupniku Željku Jovanoviću, kako Brodarski institut nije na državnom proračunu, već da je spomenuti institut postao d.o.o. Gospođa Pasanec smatra da je Brodarski institut privatiziran do pola, te da je tvrtka Castrum d.o.o Vlade Leke investitor za spomenuto područje i za zelenu livadu za koju su se borili iz spomenute inicijative.

Nadovezujući se na riječi kolegice iz mjesnog odbora, predsjednik mjesnog odbora Saša Srića smatra da su se nakon uloženog truda oko zaštite zelene površine, građani digli protiv pokušaja nove betonizacije. Pritom nadodaje, kako “i dalje Zagrebom vladaju privatni interesi gradonačelnika i njegove skupine ljudi”. Smatra kako se pojedine stvari događaju preko noći, te da se “s ovim činom  ide na potpunu devastaciju svih zelenih površina, ali i Brodarskog instituta“.

No, da se sa prosvjedom ne slažu baš svi, pokazuje primjer jednog od stanara obližnje stambene zgrade.  Željko Miškulin, koji živi do samog instituta, smatra kako je skup instrumentaliziran. Nadodaje da, tko želi živjeti u zelenilu, može živjeti u Dragonošcu i Klari, a da se Zagreb mora normalno razvijati na temelju Generalnih urbanističkih planova, te kako će stanovnici Sortine ulice dobiti parkiralište i riješiti sve probleme. Zaključuje da je isto tako sa zelenom površinom kraj koje su nezadovoljni građani prosvjedovali, te onemogućavaju investitore u gradnji.

S njim se ne slaže vijećnica Panasec. Ona smatra “kako građani mogu vrlo malo napraviti po pitanju Brodarskog instituta, no željeli su pokazati kako Siget ne gubi samo jednu, već tri zelene površine”. Zaključuje, kako unatoč cijelom trudu i slanju brojnih dopisa,  nju i njezine sugrađane dodatno zbunjuje to što na spomenutoj parceli nema ploče investitora, budući da je investitor dobio lokacijsku dozvolu prije desetak dana. [zgmagazin]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Prometna patrola: Parkiranje ispred Zagrebačkog velesajma, ma bravo ‘majstore’!

foto: Željko Marušić/ Autoportal.hr
Ovo potvrđuje da vozačka kultura ni...

Opširnije

Vatreno jutro u Zagrebu: Na Jaruščici se zapalila pečenjara

foto: Ivan Klindić
Zagrebački vatrogasci jutros su oko 7 sati i 35 minuta dobi...

Opširnije

Prometna patrola: Parkiranje ispred Zagrebačkog velesajma, ma bravo...
Vatreno jutro u Zagrebu: Na Jaruščici se zapalila...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?