Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Zagreb je istaknut kao grad dobre prakse po pitanju revitalizacije javnog prostora. Odabrali su ga urbanistički stručnjaci koji vode URBACT, europski program za poticanje razvoja gradova. 

Točnije, odabrali su projekt “Zagreb za mene” koji je prije nekoliko godina pokrenulo Društvo arhitekata Zagreba zajedno s Gradom Zagrebom. Dobili su zadatak uljepšati 17 lokacija s malim intervencijama u prostoru, a prijedloge lokacija i njihove transformacije putem anketa dali su i sami Zagrepčani.

Upravo je ta participacija građana s lokalnom vlasti oduševila stručnjake u URBACT-u, a za projekt će nagradu gradski predstavnici dobiti u listopadu u Tallinu tijekom URBACT City Festivala. Na festivalu će se okupiti više od 450 predstavnika lokalnih vlasti iz svih dijelova Europe, a svi oni učit će na primjeru Zagreba.

– Na ovaj način uređenja može se postići pošteno, nepristrano i višestruko rješenje problema razvoja suvremenih gradova – objašnjena je odluka. Iako nijedan mini projekt još nije realiziran, poznati su rezultati natječaja za uređenje ulice Ljerke Šram na Savici, koja bi se trebala prva uređivati. U planu je i da Trg Ivana Kukuljevića postane park-trg povezan s tržnicom, uređenje javnog parka na Laništu...  [večernji list]
 

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

Vrijeme

Vedro

20°C

Zagreb

Vedro

Vlažnost: 40%

Vjetar: 17.70 km/h

  • 21 Kol 2017

    Sunčano 23°C 12°C

  • 22 Kol 2017

    Pretežno sunčano 23°C 12°C

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?

HashFlare