Stanovnici Novog Zagreba otkrili kako ‘preživljavaju’ bez tople vode: ‘Nikad glasnije nisam pjevala’

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Dio Novog Zagreba ostao je bez tople vode do 15. kolovoza, a građani su otkrili kako se snalaze u novonastaloj situaciji.

Stanovnici Novog Zagreba koji se toplinskom energijom opskrbljuju iz centralnog toplinskog sustava HEP-Toplinarstva ostali su bez tople vode do 15. kolovoza 2017., zbog radova na revitalizaciji vrelovodne mreže. HEP-Toplinarstvo provodit će revitalizaciju magistralnog vrelovoda u naselju Zapruđe s južne strane Mosta mladosti kod Ulice Damira Tomljanovića Gavrana.

Ovi radovi su nužni zbog sprečavanja kvarova i puknuća na toplinskom sustavu te kako bi se omogućila pouzdana i kontinuirana opskrba toplinskom energijom za vrijeme trajanja ogrjevne sezone.

Nekim Zagrepčanima manjak tople vode nije teško pao, naprotiv, kažu da se na taj način bolje rashlade dok zamišljaju da su na plaži i da se tuširaju, a istaknuli su i da “nikad glasnije nisu pjevali” pod tušem.

Međutim, iako je dobro rashladiti tijelo, građani su se složili da je opasno zbog velikog šoka za osobu kad se “zagrije” vani na velikim vrućinama, a potom uđe pod hladan tuš, što za neke može biti kobno. Tako su neke žene već, kažu, osjetile bolove u jajnicima.

Prednosti hladnog tuširanja: jača imunitet, pospješuje krvotok, regulira temperaturu tijela, produbljuje disanje, uljepšava kožu i kosu, povećava energiju. Neki tvrde da im hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje

 

Mjere opreza: Nemojte ulaziti u hladnu vodu bez pripreme. Osoba koja nije naviknuta na vrlo niske temperature može imati i kobne posljedice ulaskom u hladnu vodu jer šok od hladnoće izaziva nepravilan rad srca, osobito kod starijih ili bolesnih ljudi.

No, Zagrepčani su poznati kao domišljata dame i gospoda, pa su tako našli alternativna rješenja koja su podijelili sa svojim sugrađanima u grupi Zakaj volim Zagreb:

  • klasično grijanje vode u loncu. Neki se građani tijekom tjedna brzinski istuširaju, a vikendom si, kažu, pripreme veliku toplu kupku.
  • grijanje vode u veš mašini
  • punjenje plastičnih flaša punih vode jer se tako brzo ugrijala i tada je odlična za tuširanje

Zgrijat vodu, dodat hladnu, zalijevati se lončićem. Tak smo se nekad prali. Kosu prati kod frizera, nek si nekaj zasluže. Samo da nije tak vruće lakše bi bilo, ovak se 2-3 puta moraš tuširati“, istaknula je građanka.

Nekad davno, davno grijali smo vodu na dvorištu u limenom vaštruku i v njemu se kupali! Ljeti! Zimi se grijala voda na šparhetu pa opet u vaštruk, al u kuhinji! To mi kaj nismo imali kupaonice! A oni kaj su ih imali morali su zagrijavati vodu u velikim kotlovima u kupaonici iz kojih je izlazila cijev s tušom, itd“, prisjetili su se građani prošlih vremena, a naša sugovornica iz Novog Zagreba je zaključila: “Smrzneš se, ali pretrpiš.“ [zagreb.info]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Zbog bagera i kamiona pješaci moraju hodati po blatu

Denis Patafta, stanovnik naselja Travno već drugi dan zaredom kao pješak mora ho...

Opširnije

POKRETNI URED U DUGAVAMA
U pokretnom uredu Zagrebačkog holdinga mogu se ugovoriti sve usluge iz portfelja Druš...

Opširnije

Zbog bagera i kamiona pješaci moraju hodati po...
POKRETNI URED U DUGAVAMA

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?