Inicijativa Zagreb bez ambrozije

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Počinje sezona cvjetanja ambrozije, pa je Grad Zagreb i ove godine pokrenuo inicijativu "Zagreb bez ambrozije" te u suradnji s Vodoprivredom, HŽ infrastrukturom, HEP-om i tvrtkom Zrinjevac, za područje grada dogovorio aktivnosti na uklanjanju te jednogodišnje korovske biljke, čija je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku. 


 U petak je u Uredu gradonačelnika održan sastanak, na kojemu je gradska tvrtka Zrinjevac dobila zeleno svjetlo da ambroziju, osim na površinama koje redovito održava, kosi i na graničnim parcelama, gradskim livadama i građevinskim zemljištima. Dogovoreno je i da će se vlasnicima privatnih površina na kojima raste ambrozija slati obavijesti o potrebi uklanjanja tog korova.

 Jure Leko, tehnički direktor Zrinjevca, je nakon sastanka izjavio kako su problem rubni dijelovi grada poput Sesveta i Brezovice, ali i privatni posjedi na kojima ta tvrtka nije ovlaštena iskorjenjivati korov. Područja koja nisu u nadležnosti Zrinjevca, dodao je, "odradit" će nadležno redarstvo koje će vlasnicima slati obavijesti o potrebi košnje ambrozije. Leko tvrdi da je košnja ambrozije jednako učinkovita kao i čupanje da bi se ta biljka uklonila s gradskih površina do prvih nižih temperatura.

 Pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco ističe kako se oko 90 posto vlasnika na čijim je površinama uočena ambrozija odazvalo upozorenju komunalnih redara i uklonilo korov, pa će grad sada taj poziv ponoviti. Protiv onih koji se ogluše na poziv, najavio je, nadležni redari pokrenut će postupak i naplatu kazne, koje se kreću od 500 kuna za privatne do 200.000 kuna za pravne osobe.
 Laco je do kraja godine najavio i izradu aplikacije koja će omogućiti građanima prijavljivanje površina s ambrozijom, što će ujedno gradskoj upravi olakšati njezino uklanjanje.

 Cvjetanje ambrozije počinje sredinom i koncem kolovoza i traje do sredine rujna, a njezin pelud izaziva alergijske reakcije kao što su suzenje, pečenje i svrbež očiju. Pretpostavlja se da oko 150 tisuća građana Zagreba pati od različitih vrsta alergija, a taj se broj za vrijeme cvatnje ambrozije penje na čak 250 tisuća. Stoga je vrlo bitno educirati građane o štetnosti i važnosti uklanjanja ambrozije, naglašavaju u zagrebačkoj gradskoj upravi. [novi-zagreb.hr]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

STANJE U PROMETU I JAVNI PRIJEVOZ

Kolnici su mokri na širem gradskom području. Tramvajski promet redovit je na svi...

Opširnije

Bullying je ozbiljan problem koji pogađa sve više mladih

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem u cijelom svijetu, a s njime se barem jedn...

Opširnije

STANJE U PROMETU I JAVNI PRIJEVOZ
Bullying je ozbiljan problem koji pogađa sve više...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?