U Domu zdravlja Siget u liftu pronađena mrtva pacijentica

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Srijeda ujutro započela je tragično u Domu zdravlja Siget gdje je netom po početku rada te ustanove u liftu pozlilo sedamdesetosmogodišnjoj pacijentici koja je ondje i preminula. Tijekom te intervencije liječnici su pozvani i u podrum tog doma zdravlja jer je pozlilo i drugoj pacijentici. Smrti pacijentice u liftu svjedočili su drugi pacijenti koji su se u tom domu zdravlja zatekli nešto iza sedam sati ujutro, a kontaktirao nas je jedan od čitatelja opisavši da je portir doma zdravlja zvao Hitnu pomoć dok je nesretna žena ležala na podu ispred lifta. Kad je došla Hitna pomoć, reanimirali su je, no bez uspjeha i žena je umrla ispred lifta, a čitatelj je zgroženo upitao kako je moguće da nitko od liječnika u domu zdravlja nije mogao pomoći ženi, nego se čekala Hitna pomoć.


Stigla i Hitna Hitnu je pozvao portir, inače student koji nam je telefonski i potvrdio da radi kao zamjena za godišnji odmor i da ne zna što nam smije reći. Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – centar, doc. dr. sc. Antonija Balenović, ispitala je što se dogodilo u ovom pripadajućem domu zdravlju, o čemu je dobila pisano izvješće. Prema podacima iz tog izvješća, u 7.20 sati je po medicinsku sestru i liječnicu u jednu ordinaciju došla spremačica jer je u liftu žena na podu bez svijesti. Liječnica i sestra otrčale su do lifta i zatekle ženu u bočnom položaju u koji ju je stavio netko od okupljenih promatrača i utvrdile da žena ne diše i nema puls. Liječnica ju je okrenula na leđa, izvadila donje zubalo i započela masažu srca, a jedna žena među okupljenima je rekla da dolazi Hitna pomoć. Potom je došla druga medicinska sestra koja je zamijenila doktoricu na masaži srca dok je ova otišla po defibrilator na portu. Tada je došao tim Hitne pomoći i preuzeo reanimaciju tijekom koje je sestri i liječnici pristupio muškarac rekavši da je još jednoj ženi pozlilo u podrumu doma zdravlja, kod fizikalne terapije. Otišle su u podrum i preuzele pacijenticu koja je nakon obrade puštena kući, a u međuvremenu su liječnica i sestra doznale da je pacijentica kojoj su prije pomagale u liftu preminula. Kontaktirala ih je poslije i policija budući da su prve započele reanimaciju nesretne žene.


Protokol Ministarstva Inače, u ovom domu zdravlja unazad godinu dana, među ostalim, uvedena je obvezna edukacija iz reanimacije za sve djelatnike. Ravnateljica Balenović žali zbog nesretnog ishoda po ovu pacijenticu, no osoblje doma zdravlja, kaže ova liječnica, postupilo je stručno i promptno. Još će jedanput napomenuti da u ovakvim vremenskim prilikama odnosno za ovako visokih temperatura stariji i kronični bolesnici moraju biti na posebnom oprezu. Zavodi za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva upućuju na preporuke za zaštitu od vrućine gdje, među ostalim, stoji da treba izbjegavati boravak vani za visokih temperatura, treba konzumirati manje i češće lagane obroke, unositi dovoljno tekućine također u razmacima i ne previše odjedanput pri čemu se savjetuje ponajprije unos obične vode, nositi laganu odjeću, provjetriti prostoriju te rashladiti ju ponajprije noćnim zrakom jer ne valja pretjerivati s korištenjem klima-uređaja. Iste preporuke za javnost upućuju i kako postupiti za toplinskog udara odnosno ako primijetite vruću, suhu kožu, nerazgovijetan govor, grčeve ili gubitak svijesti, treba pozvati hitnu pomoć, a dotad izmjeriti temperaturu i, ako je povišena, skidati je hladnim oblozima. Ako je osoba bez svijesti, tada je treba staviti u bočni ležeći položaj. [večernji list]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Prodaje se 206 stanova u Podbrežju
Zagrebačka stanogradnja d.o.o. objavile je u petak, 16. veljače Javni poziv za zaprimanje za...

Opširnije

Prodaje se 206 stanova u Podbrežju
Sajmovi Nautika i Hotel&Gastroteh održat će se od...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?