Školarci će napokon jesti besplatno i zdravo

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Zagrebačke osnovne škole iskazale su veliki interes za sudjelovanje u ovom programu.

Posljednjih se godina ulažu veliki napori u uvođenje zdrave prehrane u škole te omogućavanje prava svakog djeteta na besplatan zdravi obrok. Iako je do nedavno Republici Hrvatskoj bilo onemogućeno sudjelovanje u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama, radi povijesnih kriterija djelovanjem hrvatske zastupnice Petir u Europskom parlamentu takvo je ograničenje ukinuto.

Hrvatska je ovim potezom dobila priliku sudjelovati u programu kojim je predviđeno da obroci za učenike u osnovnim i srednjim školama budu besplatni, a namirnice se trebaju dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača. Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2017. donijelo Pravilnik o provedbi školske sheme (NN 50/2017), kojim su određene mjere njenog provođenja.

Školska shema

Školska shema je sustav koji ima za cilj promicanje uravnotežene prehrane i dobrih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama. Besplatne zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama financijski će subvencionirati Europska komisija, koja je za provedbe Školske sheme Hrvatskoj dodijelila 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Ukupno 2,6 milijuna eura bit će osigurano za zdrave obroke u hrvatskim školama a za njih je interes pokazalo ukupno 1118 škola za shemu voće i povrće, dok je za mlijeko i mliječne proizvode interes pokazalo 718 škola.

Zagrebačke osnovne škole iskazale su veliki interes za sudjelovanje te će 167 osnovnih škola imati prilike predati Zahtjeva za potporu za raspodjelu voća i povrća dok će njih 107 imati prilike predati Zahtjev za potporu za raspodjelu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tko će biti dobavljači hrane?

Nova Školska shema omogućit će da škole same odaberu dobavljača, dajući pri tome prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača, koji proizvode svoje proizvode u blizini škole, a sve s ciljem da se učenicima dostavlja i raspodjeljuje svježe lokalno voće i povrće, ali i mliječni proizvodi.

Prihvatljivi proizvodi za isporuku školama bit će voće i povrće karakteristično za naše područje te mlijeko i mliječni proizvodi lokalnih dobavljača.

Za dobavljanje mlijeka i mliječnih proizvoda interes su iskazali EURO_MILK d.o.o. i Vindija d.d. Varaždin dok bi zagrebačkim osnovnoškolcima voće dostavljalo oko 20 dobavljača od čega je interes pokazalo oko 5 OPG-ova, 2 zadruge te ostali obrtnici i trgovačka društva.

Nakon prikupljenih zahtjeva Agencija za plaćanja će do 15. rujna 2017godine odlukom odobriti školu koja će raspodjeljivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode i odrediti konačni iznos prava na potporu po svakoj školi koja sudjeluje u Školskoj shemi.

Popis škola i dobavljača koji su iskazali interes za subvencije moguće je potražiti na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. [zagreb.info]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Edukacija “Postani i ti prijatelj stakla”, 2017.

U suradnji s Gradom Zagrebom, njihovim Uredom za energetiku, zaštitu okoli&scaro...

Opširnije

Ravnatelj Zavoda za toksikologiju o radovima na školi: Ne izlažite djecu azbestu

Na zgradi osnovne škole Mladost u novozagrebačkom naselju Utrina jutros su započ...

Opširnije

Edukacija “Postani i ti prijatelj stakla”, 2017.
Ravnatelj Zavoda za toksikologiju o radovima na školi:...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?