Svjetski dan hepatitisa

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Hrvatsko društvo za bolesti jetre HEPATOS već četrnaestu godinu za redom obilježava Svjetski dan hepatitisa / World Hepatitis Day (WHD) koji se u cijelom svijetu obilježava 28 srpnja. Svjetski dan hepatitisa ujedinjuje svjetsku hepatitis zajednicu kako bi proaktivno djelovala utječući na stvarne promjene u svojim lokalnim sredinama.

Aktivnosti obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa pod sloganom „NO Hep – Eliminirajmo hepatitis!“ usmjerene su pozitivnim promjenama u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju ovih bolesti, kako bi se doprinijelo postizanju glavnog cilja prve Globalne zdravstvene strategije 2016.–2021.: eliminaciji virusnih hepatitisa u budućnosti. Aktivnosti uključuju poticanje pojedinaca, partnera i javnosti te izgradnju i jačanje političke volje za provedbu Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima koju je SZO usvojila na Općoj skupštini 2016. godine, akcijskog plana SZO regija Europa usvojenom u rujnu 2016 kao i Globalnih ciljeva održivog razvoja UN, koji uključuju eliminaciju virusnih hepatitisa u narednih trinaest godina.

Hepatos je kao centralni događaj svojih aktivnosti početkom srpnja u suradnji sa Svjetskom Zdravstvenom Organizacijom (SZO) pod pokroviteljstvom Predsjednice Grabar – Kitarović organizirao Hrvatske dane hepatitisa gdje je na Regionalnom okruglom stolu: Nema više izgovora No Excuse for No Hep pred brojnim gostima i uzvanicima iz zemalja šire regije, predstavljena skica Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa u Hrvatskoj.

Usvajanjem Svjetske hepatitis strategije te izradom Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa,uz jasno izražene kratkoročne i dugoročne ciljeve njezine provedbe, Hrvatska se nalazi na ključnom raskrižju. Uz dostupnost učinkovitih cjepiva i tretmana za hepatitis B i liječenje hepatitisa C, moguće je postići eliminaciju virusnog hepatitisa, ali je nužna bolja svijest i razumijevanje bolesti i rizika te znatno poboljšati rad na prevenciji, povećanju testiranja i dostupnosti liječenja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od kroničnog hepatitisa boluje oko 40.000 osoba. Hrvatska nije zemlja s velikom učestalošću hepatitisa B i C u općoj populaciji, no neke su skupine građana izložene većem riziku zaraze (osobe koje injektiraju droge, osobe koje često mijenjaju spolne partnere, osobe u penalnom sustavu,…). Većina zaraženih, njih čak do 80%, nije svjesno infekcije, odnosno ne zna da je zaraženo te nesvjesno širi infekciju.

Prema podacima Prvog globalnog hepatitis izvješća SZO u 2015:

• 325 milijuna ljudi širom svijeta zaraženo je kroničnim hepatitisom B ili C a većina i ne zna da je zaražena (taj broj je 10 puta veći od broja zaraženih HIV-om).
• se u svijetu virusom Hepatitisa C zarazilo 1.75 milijuna osoba.
• je u svijetu od Hepatitisa B ili C umrlo 1.34 milijuna ljudi, (taj je broj usporediv sa smrtnošću uzrokovanom tuberkulozom i veći je od onog uzrokovanog HIV-om).
• Virusni hepatitis jedan je od vodećih uzroka smrti na globalnoj razini.
• Dok se smrtnost uzrokovana HIV, tuberkulozom i malarijom u svijetu smanjuje, smrtnost od virusnih hepatitisa se povećala za 22% od 2000. godine.
• Ukoliko se ne liječe Hepatitis B i C postupno mogu dovesti do ciroze i karcinoma jetre te preuranjene smrti.
• 85% potreba za transplantacijom jetre i 80% smrtnosti od karcinoma jetre uzrokovano je hepatitisima.
• Kronični virusni hepatitis C danas se uspješno može izliječiti u visokom postotku (95-98%) terapijom novim lijekovima koji su dostupni i u Hrvatskoj. [zagrebonline.hr]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Provjerite stanje pluća bez uputnice

Hrvatski dan bez duhanskog dima se obilježava prvog dana Korizme od 2003. godine u cilj...

Opširnije

Hrvatski dan bez duhanskog dima

Hrvatski dan bez duhanskog dima se obilježava prvog dana Korizme od 2003. godine u...

Opširnije

Provjerite stanje pluća bez uputnice
Hrvatski dan bez duhanskog dima

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?