Pružanje prve pomoći

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Temelji današnjem Crvenom križu postavljeni su davne 1878. godine u Zagrebu. Tada su osnovane prve dobrovoljne udruge koje su djelovale u skladu s međunarodno prihvaćenim odlukama. Danas je Hrvatski Crveni Križ uključen u brojne zdravstvene aktivnosti, a pružanje prve pomoći je samo jedna od njih.

 

Prvu pomoć treba pružati u situacijama kada je to neizbježno, primjerice ako se osoba guši, treba omogućiti prohodnost dišnih putova, ako osoba jako krvari, krvarenje treba zaustaviti, a ako srce ne kuca treba početi sa postupkom oživljavanja. Sve to znaju, i trude se prenijeti drugima, zaposlenici Hrvatskog Crvenog križa.

 

Ako osoba ne diše treba joj, koristeći dva prsta, podići bradu i zabaciti glavu te osloboditi dišni put. Zatim valja provjeriti usnu šupljinu i odstraniti strani sadržaj, ako ga ima, ili zubnu protezu. Ako i nakon tih postupaka osoba ne diše, treba pristupiti davanju umjetnog disanja “usta na nos”.
Hrvatski Crveni križ često organizira školska Natjecanja u pružanju prve pomoći, koja ne služe samo da bi se djeca međusobno natjecala, važnije od toga je da oni, a i svi koju to znaju napraviti, pruže pomoć u situaciji kada je ona potrebna. [mreža tv]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Provjerite stanje pluća bez uputnice

Hrvatski dan bez duhanskog dima se obilježava prvog dana Korizme od 2003. godine u cilj...

Opširnije

Hrvatski dan bez duhanskog dima

Hrvatski dan bez duhanskog dima se obilježava prvog dana Korizme od 2003. godine u...

Opširnije

Provjerite stanje pluća bez uputnice
Hrvatski dan bez duhanskog dima

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?