Na konferenciji za novinare najavljena je javnozdravstvena kampanja Djeluj sada! Akcija preventivnih pregleda madeža održat će se u subotu, 27. svibnja na Jarunu

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Konferencijom za novinare u zgradi Gradske uprave, najavljena je javnozdravstvena kampanja Djeluj sada!, koju, s ciljem ranog otkrivanja melanoma organizira Grad Zagreb - Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Klinikom za tumore, Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom, Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb, Zagrebačkom ligom protiv raka, Domovima zdravlja kojih je osnivač grad Zagreb, Udrugom Zdravi pod suncem, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH.


Akciju su predstavili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, suradnici pri Uredu WHO u RH Inge Heim, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev i predsjednica Udruge Zdravi pod suncem Sanja Poduje.

Ovogodišnja preventivna akcija pregleda madeža (bez uputnice) organizirana je 27. svibnja od 10,00 do 18,00 sati na Jarunu (Malo jezero, kod Kluba Aquarisu).

U Akciji će sudjelovati liječnici spec dermatolozi, onkolozi, odnosno 20 liječnika suradnih ustanova, a uz preventivne preglede madeža građanima će biti osigurano i stručno savjetovanje i informiranje o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, informativne brošure, veseli kutak za mališane uz edukaciju najmlađih kroz igru…

Gradonačelnik Bandić pozvao je sve da u subotu dođu na Jarun, te napomenuo da su preventiva i edukacija o mjerama samozaštite i samopregledu izrazito važne. Godišnje preko 3,5 milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132 tisuće od melanoma i zato su ovakve akcije izrazito važne, naglasio je.

Pročelnica Mirna Šitum istaknula je da je kampanja Djeluj sada kroz 10 godina, koliko se provodi, obuhvatila 30 tisuća korisnika, dok je u prošlogodišnjoj kampanji obuhvaćeno 1200 građana.
Za ovaj Projekt gradonačelnik Milan Bandić dobio je 2013. i prvu godišnju nagradu Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata, naglasila je pročelnica Šitum te dodala U Hrvatskoj nas, unatoč dugogodišnjim brojnim javnozdravstvenim preventivnim aktivnostima, još uvijek zabrinjava što se melanom najčešće otkriva tek u uznapredovaloj fazi kad su izgledi za izlječenje manji. Upravo zato, organiziramo ovu Akciju kako bismo educirali naše građane  o važnosti preventivnih pregleda i odgovorno izlaganje suncu, posebni najmlađih članova obitelji. [novi-zagreb.hr]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Provjerite stanje pluća bez uputnice

Hrvatski dan bez duhanskog dima se obilježava prvog dana Korizme od 2003. godine u cilj...

Opširnije

Hrvatski dan bez duhanskog dima

Hrvatski dan bez duhanskog dima se obilježava prvog dana Korizme od 2003. godine u...

Opširnije

Provjerite stanje pluća bez uputnice
Hrvatski dan bez duhanskog dima

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?