Preminuo Zvonko Špišić

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Legendarni skladatelj, kantautor, pjesnik i slikar, jedna od ikona zagrebačke glazbe i kulture Zvonko Špišić preminuo je 16. svibnja 2017. nakon duge bolesti u 81. godini života.

Malo je hrvatskih skladatelja iza kojih ostaju toliko pamtljive i popularne pjesme kao iza Zvonka Špišića: Milioner, Kockar, Bicikl, Barbara, Spi, Suza za zagorske brege, Trešnjevačka balada i brojne druge bez kojih su, desetljećima nakon njihovih nastanaka, nezamislivi radijski programi, koncerti i priredbe evergreena pa i svadbe, proslave i pučke svečanosti. Svojim ingenioznim tekstovima i majstorskom glazbom ovaj samouki umjetnik ostavio je neizbrisiv trag u popularnoj umjetnosti ali i općoj hrvatskoj kulturi.

Rođen je u Zagrebu 26. veljače 1937. godine a čitav je svoj život proveo na Trešnjevki koju je toliko puta opjevao i proslavio. Glazbom se profesionalno bavio od 1958. godine. Napisao je oko 300 skladbi a za svoj umjetnički rad primio je pedesetak domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Uz brojne festivalske i druge nagrade za pojedine pjesme dobitnik je Vjesnikove nagrade Slavenski (1984.) i nagrade Porin za životno djelo (2008.).

Bio je društveno angažiran i obnašao je niz funkcija. Od 1983. do 1987. bio je tajnik a od 1979. do 1980. i predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. U dva mandata bio je predsjednik Zajednice umjetnika Hrvatske. Od 1972. do 1976. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru a od 1982. do 1986. odbornik u Skupštini grada Zagreba. Tri puta (1980., 1981. i 1987.) bio je direktor Zagrebačkog festivala popularne glazbe. Kao jedan od najistaknutijih hrvatskih šansonijera utemeljitelj je i festivala Chansonfest. Kroz čitavu svoju karijeru i život podupirao je mlađe kolege, zalažući se za dignitet i visoku glazbenu i literarnu razinu hrvatske popularne glazbe.

Termin posljednjeg ispraćaja Zvonka Špišića objavit ćemo naknadno. [novi-zagreb.hr]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

‘Svjetlo želja’ pušta 3 000 balona u nebo sa Sveučilišne livade

foto: Tomislav Veić, press materijal
‘Svjetlo želja’ druga je po r...

Opširnije

Započela isplata novčane pomoći Grada Zagreba za opremu novorođenog djeteta

Prema obavijesti iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom,...

Opširnije

‘Svjetlo želja’ pušta 3 000 balona u nebo...
Započela isplata novčane pomoći Grada Zagreba za opremu...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?