Kada ćemo napokon moći biciklom u Zaprešić?

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Biolozi i biciklisti u Podsusedu organiziraju čišćenje puta za biciklističku stazu od Zagreba prema Zaprešiću, u sklopu "Zelene čistke" u subotu 22. travnja 2017. godine. Okupljanje je zakazano za 9:30 sati na parkiralištu pokraj željezničke stanice Podsused (lokacija prikazana na karti).

 

Ta je lokacija odabrana jer bi, prema ideji Sindikata biciklista, upravo tamo trebao biti početak uređene biciklističke staze i šetnice uz Savu prema Zaprešiću. Naime, jedina postojeća biciklistička veza između Zaprešića i Zagreba vodi duž izrazito opasne i prometne Aleje Bologne, koja uključuje dvije prometne trake u svakom smjeru uz ograničenje 80 km/h, neuređene nogostupe i prolazak kroz tunel. Izgradnja odvojene biciklističke staze uz rijeku Savu otvorila bi put između Zagreba i Zagorja, te je time važna iz perspektive sigurnosti prometa, ali i cikloturizma.

 

Čitavo prijepodne će u Podsusedu trajati akcija prikupljanja i sortiranja otpada odbačenog kraj šumske ceste koja vodi prema ušću potoka Dôlje.

 

Po završetku čišćenja, oko podneva, sudionici akcije će postaviti simbolični putokaz prema Zaprešiću. Time će skrenuti pozornost na postojanje zapuštenog i obraslog puta uz Savu te pozvati nadležne da urede biciklističku stazu koja bi napokon povezala Podsused i Zaprešić kao alternativu Aleji Bologne.

 

Svi koji žele mogu se nakon toga pridružiti šetnji pod stručnim vodstvom ornitologa iz Udruge BIOM, uz Savu navedenom stazom prema Zaprešiću u trajanju oko sat vremena. Osim s lokalnim ptičjim vrstama i njihovim staništima, sudionici šetnje moći će se upoznati i s predloženom trasom buduće biciklističke staze.

 

Sudionici akcije koji se iz Zaprešića vraćaju biciklima preko Podsuseda imat će priliku proći trasom ukinute pruge Zagrepčanima omiljenog vlaka Samoborček, koja završava kod nekadašnjeg "Samoborskog kolodvora" u Adžijinoj ulici u Zagrebu. Idejni prijedlog prenamjene navedene trase u biciklističku rekreativno-memorijalnu magistralu Samoborček izradili su Udruga "Sindikat biciklista" i Društvo arhitekata Zagreb.

 

Cjelodnevni program u sklopu globalne akcije "Zelena čistka - jedan dan za čistiji okoliš", a povodom Dana planeta Zemlje, organiziraju Udruge "Sindikat biciklista" i BIOM, uz lokalnu potporu podsusedske udruge EKO-2000.

 

Svima koji ujutro žele doći biciklom radi sudjelovanja na grupnoj vožnji, ali im 10-ak km udaljenosti od Glavnog kolodvora do Podsuseda predstavlja izazov zbog loše biciklističke infrastrukture, osiguran je besplatan prijevoz bicikala vlakom do Podsuseda u suradnji sa "HŽ Putnički prijevoz", dok se putničke karte kupuju odvojeno.

 

"Put biciklom do Zaprešića započinje u Podsusedu ove subote", poručuju organizatori i pozivaju građane da im se pridruže u otkrivanju potencijala ove zanemarene staze uz Savu. [novi-zagreb.hr]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Bullying je ozbiljan problem koji pogađa sve više mladih

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem u cijelom svijetu, a s njime se barem jedn...

Opširnije

Za vikend akcije Alkohol i droge i Brzina
Na području PU zagrebačke,od 16. do 19. veljače 2018. god., pojačano će se nadzirati vožnja ...

Opširnije

Bullying je ozbiljan problem koji pogađa sve više...
Za vikend akcije Alkohol i droge i Brzina...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?