Ovo su zagrebačke škole u kojima će djeca nositi uniforme

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

foto: 123 RF/Index

GRADSKI ured za odgoj, obrazovanje i sport proveo je anketu o uvođenju školskih uniformi u 108 osnovnih škola grada Zagreba. Na anketu su odgovorile sve škole, a u Gradskom uredu otkrivaju kako će u 30 škola svi učenici nositi uniforme, a u 22 škole uniforme će imati samo neki razredi. 

 

 
Realizacija je već krenula i prve uniforme se mogu očekivati u školama nakon Uskrsa, točnije 18. travnja, o čemu je Index već pisao.

Dizajn uniformi je u tijeku, a kako smo već objavili, radit će ih Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), čiji djelatnici će ih dizajnirati i šivati. Za uniforme će se ukupno izdvojiti 10 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Podsjetimo  i da je Index ranije objavio dopis upućen svim ravnateljicama i ravnateljima zagrebačkih osnovnih škola.

 

Dopis školama

"Svjesni razlike da je gotovo u svakom razrednom odjeljenju moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni i isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanja, tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojim bismo omogućili djeci da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi", stoji u dopisu koji je potpisao Ivica Lovrić, pročelnik tog gradskog ureda.

Prema tom dopisu, svaka škola moći će samostalno dizajnirati odoru, a za one koji je ne mogu sami dizajnirati, Grad će za njih osigurati stručne dizajnere.

"Odjeća bi trebala biti jednostavna, udobna za nošenje i prilagođena godišnjem dobu (majica, košulja) i njome bi se trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini", stoji u dopisu.

U njemu se također mole sve ravnateljice i ravnatelje da oprezno i s uvažavanjem pristupe prijedlogu uvođenja školskih odori u škole, "imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenja učitelja, roditelja i učenika".

"Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, osobito u sredinama u kojima je nošenje određenih ukrasa, nakita ili vjerskih simbola dio osobnosti ili znak pripadanja nekoj zajednici", stoji u dopisu.

U priloženoj tablici je popis škola u kojima će učenici nositi uniforme. Prvo je zbrojeno pet škola, koje će kako doznajemo prve dobiti uniforme. [index.hr]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Edukacija “Postani i ti prijatelj stakla”, 2017.

U suradnji s Gradom Zagrebom, njihovim Uredom za energetiku, zaštitu okoli&scaro...

Opširnije

Ravnatelj Zavoda za toksikologiju o radovima na školi: Ne izlažite djecu azbestu

Na zgradi osnovne škole Mladost u novozagrebačkom naselju Utrina jutros su započ...

Opširnije

Edukacija “Postani i ti prijatelj stakla”, 2017.
Ravnatelj Zavoda za toksikologiju o radovima na školi:...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?