NOVI POREZNI ZAKONI: Provjerite kako će utjecati na vaše obitelji i plaće

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

foto: mnovine.hr

Porez na dohodak neće plaćati oko 1,5 milijuna hrvatskih građana, procjenjuje Ministarstvo.

S početkom iduće godine na snagu stupa 15 novih ili izmijenjenih poreznih zakona koji će se dotaknuti uvjeta života i rada svih poreznih obveznika, podjednako građana i tvrtki.

Najveću financijsku težinu i dugoročni utjecaj imaju promjene u sustavu poreza na dohodak, dobit i PDV-a. Porezno rasterećenje plaća provedeno je kroz povećanje neoporezivog osobnog odbitka na 3800 kuna mjesečno te jačanje odbitaka za djecu i uzdržavane članove obitelji, prema pisanju Večernjeg lista.

Ministarstvo financija procjenjuje da od siječnja iduće godine porez na dohodak neće plaćati oko 1,5 milijuna hrvatskih građana, na čelu s umirovljenicima s mirovinama manjim od 3800 kuna, ali i zaposlenima s nižim plaćama, kao i onima za hrvatske prilike s nešto višim plaćama ako imaju najmanje troje djece.

Razlika u primanjima ovisi o nekim elementima: početnoj bruto plaći, broju uzdržavanih članova obitelji i mjestu prebivališta, odnosno prirezu koji se plaća u pojedinim gradovima i općinama. Velika većina građana koji zarađuju manje od prosječne plaće uopće neće plaćati porez, a ostalima će se povišica kretati od nekoliko kuna do dvije tisuće kuna za neto plaće koje se kreću oko 20 tisuća kuna.

Roditelji s više djece dobili su velike porezne stimulacije, no pitanje je kolika su im bruto primanja i mogu li ih iskoristiti. Također, od iduće će se godine povećati rodiljske naknade za drugih šest mjeseci na 4000 kuna za zaposlene i 2328 kuna za nezaposlene majke.

Nova bi porezna pravila trebala biti prohodnija i jednostavnija za primjenu, s velikim smanjenjem poreza na dobit kod malih poduzetnika. Svima ostalima država ide naruku povoljnijim poreznim tretmanom nabave i korištenja službenih automobila, kako u poslovne tako i u privatne svrhe. [zagreb.info]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Od četvrtka kreće nastavak skijaške sezone na Sljemenu

Od četvrtka, 18. siječnja, za građanstvo će ponovno biti otvoreni Crveni spust i Bijela...

Opširnije

Što Grad Zagreb poduzima na rješavanju gužvi u prometu

Iako se mnogima tako ne čini, Grad Zagreb svakodnevno radi na rješavanju jednog ...

Opširnije

Od četvrtka kreće nastavak skijaške sezone na Sljemenu...
Što Grad Zagreb poduzima na rješavanju gužvi u...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?