DO KAD TRAJU ZIMSKI PRAZNICI? Zagrebački učenici kreću ranije

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

foto: flickr.com

Kada počinje škola, pitaju se mnogi učenici i njihovi roditelji.

Jedni na nastavu kreću od četvrtka, drugi od ponedjeljka. Škole koje su tražile odgodu poručuju kako je logično započeti polugodište na početku tjedna.

Nakon zimskih praznika, zagrebački učenici u školske će se klupe vratiti 12. siječnja. U četvrtak, kako izvještava Dnevnik.hr

“Čudno. Zašto? Obično ili idem cijeli tjedan u školu ili se cijeli tjedan odmaram”, kaže Ema, učenica drugog razreda.
“Baš smo komentirali da je gotovo nevjerovatno da škola počinje u četvrtak i da se to nije moglo prebaciti”, kaže roditelj Mario.

Neki počinju kasnije

Novo polugodište u ponedjeljak  16. siječnja će početi za učenike iz Istarske, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske, Vukovarsko-srijemske,Varaždinske te Primorsko goranske županije.

„Nije bila do sada praksa u novijoj hrvatskoj povijesti da škole počnu s radom tijekom tjedna, uvijek je to bio ponedjeljak”, kaže Edita Stilin, pročelnica za odgoj i obrazovanje Primorsko goranske županije.

Neki zbog logike, drugi zbog uštede na grijanju ili učenika putnika. No nikome glavni razlog nije odgoda zbog skijaškog tjedna.

“Neki će otići kod rodbine u inozemstvo, i imamo jako puno upita roditelja upravo za ta dva dana“, kaže Alen Vukelić, ravnatelj Medicinske škole u Rijeci.

Rokovi dopunske nastave

Za razliku od njih, u Otočcu s nastavom počinju ranije.

“Mislim da nije dobro, uvijek je bilo svi zajedno završavamo, svi zajedno krećemo, tako je trebalo biti i ove godine”, kaže Ivan Vidmar, ravnatelj Srednje škole Otočac. Iz Ministarstva obrazovanja poručuju – kreće se od četvrtka kako bi ispoštovali rokovi dopunske nastave, upisa i državne mature.

Iz udruge srednjoškolskih ravnatelja smatraju kako bi se i fakulteti trebali prilagoditi školskom kalendaru.

“Visokoškolske ustanove ne pristaju na ono što već godinama predlažemo, da malo pomaknu upisni rok, ljetni upisni rok“, kaže Suzana Hitrec, udruga srednjoškolskih ravnatelja:

Bez obzira na to kada počinje polugodište, sve škole moraju odraditi 175 nastavnih dana. A odlazak na skijanje, baš kao i proteklih godina, roditelji mogu opravdati sami. [zagreb.info]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Edukacija “Postani i ti prijatelj stakla”, 2017.

U suradnji s Gradom Zagrebom, njihovim Uredom za energetiku, zaštitu okoli&scaro...

Opširnije

Ravnatelj Zavoda za toksikologiju o radovima na školi: Ne izlažite djecu azbestu

Na zgradi osnovne škole Mladost u novozagrebačkom naselju Utrina jutros su započ...

Opširnije

Edukacija “Postani i ti prijatelj stakla”, 2017.
Ravnatelj Zavoda za toksikologiju o radovima na školi:...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?