Zagreb u SRPNJU I KOLOVOZU kroz stoljeća

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Zagreb u SRPNJU I KOLOVOZU kroz stoljeća

SRPANJ

1651.

Velika poplava u gradu – utopilo se 52 ljudi.Nakon vrućeg srpanjskog dana započela je oluja uz grmljavinu i jaku kišu. Usred Noći nabujali potok Medveščak porušio je sve kuće u Tkalčićevoj. Utopilo se 52 ljudi.

1671.

Posvećena kapela Svetog Josipa. Izgrađena je kao zavjet Jelene Patačić ako grad bude pošteđen stradanja tijekom Zrinsko-Frankopanskog otpora bečkom centralizmu. PO kapelici čitav brijeg je dobio ime Josipovac.

1766.

Zabilježena pomrčina Sunca u Zagrebu.Zagrebački kanonik Adam Baltazar Krčelić u svojim je "Annuama" zapisao podatak o "slabljenju i zamračivanju Sunca".Opisuje ga "kao u nekoj magli koje zapravo i nije bilo.To se pokazivalo i u slijedeća dva dana,da bi se zatim sjaj Sunca i njegova toplina postupno povećavali".

1786.

Veliki požar u Zagrebu -gorjeli Kaptol i Gradec, kao i ulica POtok između njih. Stradala je i crkva svete Marije na Dolcu. Teško oštećena, ostala je nepopravljena i neupotrebljiva za crkvene obrede sve do 1790. godine.

1811.

Rođen Dimitrije Demetar.Pisao je književne i kazališne kritike,članke o jeziku,novele i libreta. Za kazalište je preveo oko 50 drama,uređivao je Danicu,a 1871. i časopis Sokol. Sudjelovao je u pripremanju prve hrvatske opere "Ljubav i zloba", a najvažnije djelo mu je "Teuta". 

1841.

Početci Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.Karl Zipser darovao je veliki sanduk raznih stijena, časnik Miho Sabljar osnovao Priridislovnu zbirku, a u njezinu formiranju svoj su znatan doprinos dali i drugi poznati pojedinci iz tog razdoblja: fra Fran Jukić,Antun Mažuranić,Đuro Haulik,Pavao Hatz, Kajetan Petter,Vjekoslav Štauduhar,LJudevit Vukotivović,Ljudevit Gaj.

1846.

Franz Liszt stigao u Zagreb.Odsjeo je u hotelu "K caru austrijskom" gdje mu je zagrebačko glazbeno društvo priredilo dobrodošlicu.Sutradan je održao koncert u starom kazalištu na Markovom trgu.Povod njegova dolaska bio je politički.U Zagreb su ga pozvali mađaroni Želeći umanjiti uspjeh opere Vatroslava Lisinskog "Ljubav i zloba"

1861.

Objavljena zanimljiva naredba o održavanju čistoče u gradu.

"Budući da se od nekog vremena bezobzirno ulice i trgovi blate, te za zabrane toga nitko ne haje, stoga se nalaže strogo i ozbiljno, da svatko tko gnoj ili drugo smeće iz grada vozi, to mora činiti u zatvorenim, ili sa strane dobro ograđenim kolima činiti. Oni pak koji pred nečijom kućom ostave slame ili na neki dugi način onečiste moraju to odmah oćistiti. Ako to ne učine kaznit će se globom od 5 forinti."

1966.

Održana Prva smotra folklora. Njome su obnovljene smotre Seljačke sloge s Početka 20. stoljeća. 

1971.

Postavljen temeljni kamen za hotel

"Zagreb - International" - danas hotel "Westin". 

KOLOVOZ

1476.

Počeci Jurja Vesi - Opatovine. Kaptol je dobio dozvolu biskupa Osvalda da smije izgraditi bedeme. Ujedno je tada dobiveno i dopuštenje da se u utvrdi smiju naseliti svjetovnjeci, koji bi je za opsade mogli braniti. Na temelju ove biskupove dozvole, trebalo je odrediti i izmjeriti prostor na kojm će se graditi, no to je izazvalo mnoge otpore. Neki nisu htjeli odstupiti zemlju od svog vrta, neki od svogdvorišta, pa je Kaptol 1477. donio poseban zakon, da će svaki kanonik koji se bude protivio izmjeni biti lišen kanoničkih prihoda i isključen iz kanoničkog zbora.

1776.

Odlukom carice Marije Terezije utemeljena Kraljevska akademija znanosts tri studija ili fakulteta: teološkog, filozofskog i pravnog. 

1841.

Donesen (jedan od brojnih) zaključaka da se sruše Kamenita vrata. Naselja od kojih se razvio današnji Zagreb, Gradec i Kaptol, stoljećima su osiguravali bedemi. U srednjem vijeku u gradec se ulazilo samo kroz jedna vrata na istočnoj strani grada - velika Kamenita vrata. Ona su najstarija i do danas jedina ostala sačuvana. Tijekom stoljeća postala su jednim od najljepših ukrasa i simbola našega grada

1871.

U "VIENCU" objavljen prvi nastavak "Zlatarovog zlata" Augusta Šenoe.

 

1871.

Rođen Vjekoslav Heinzel, zagrebački gradonačelnik.

Diplomirao je u Stuttgartu, a u Zagrebu radio kao nastavnik na Graditeljskoj školi. Autor je nekoliko zgrada u stilu historicizma, a od 1920. do 1928. bio je gradonačelnik. Posebice je zaslužan za planski razvoj istočnog dijela grada. 

1891.

Odigrana predstava "Zrinjskog" od Ivana Zajca.

Uoči svečanog otvaranja velike gospodarske izložbe, ravnatelj hrvatske opere priredio je u narodnom kazalištu na Markovom trgu, vrlo svečanu predstavu "Zrinjskog" od Zajca. Predstavi su bili nadzočni ban i banica.

1891.

Podignut spomenik Andriji Kačiću Miošiću na uglu Mesničke i Ilice, rad kipara Ivana Rendića. 

1891.

Projurila prva tramvajska kola Zagrebom - održana prva probna vožnja konjskog tramvaja.

1901.

Kraljevskim rješenjem žene dobile pravo upisa na Filozofski fakultet. "svaka kandidatkinja, koja se želi inskribirati, kao redovna ili kao izvanredna slušačica, treba dokazati da ima više od 18 godina i da je s uspjehom načinila ispit zrelosti."

1901.

Započela izgradnja Crkve srca Isusova u Palmotičevoj. 

 

1906.

Gradsko zastupstvo donijelo odluku o izgradnji "Munjare"-počeci električne rasvijete u gradu.

 

1936.

Posvećena ponovo izgrađena crkvica Trpećeg Isusa na početku Ilice. Nekada se nalazila u sklopu velike zakladne bolnice zajedno s kojom je srušena 1931.

 

1971.

Disco club "Lapidarij" na Gornjem gradu bio je proglašen najboljim u Europi. 

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

      Zagreb u SRPNJU I KOLOVOZU kroz stoljeća

SRPANJ
1651.
Velika poplava u gradu – utopilo se 52 ljudi.Nakon...

Opširnije

Zagreb u PROSINCU kroz stoljeća
1720.
Rodio se misionar Nikola Plantić. Djelovao je i u brojnim misijama u svijetu &ndas...

Opširnije

Zagreb u...
Zagreb u PROSINCU kroz stoljeća

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?