20 zdravih i nutritivno bogatih niskokaloričnih namirnica

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

20 zdravih i nutritivno bogatih niskokaloričnih namirnica

Police trgovina su prepune niskokaloričnih namirnica ili gotovih jela koji vas svojom  ambalažom i nazivima mame na kupnju obećavajući vam čudotvorne rezultate u rekordnom roku. Ali, ako je nešto niskokalorično i navodno dobro za gubitak kilograma, ne znači i da je dobro za vaše zdravlje. Stoga treba biti oprezan pri odabiru namirnica za dijetu.

Donosimo vam popis 20 namirnica koje su ukusne, raznovrsne i nutritivno bogate te ujedno niskokalorične. Kombinirajući ih možete stvoriti ukusne i zdrave obroke uz koje ćete i mršaviti: 
1. Kelj
 
Nutritivna vrijednost kelja je gotovo nevjerojatna - sadrži većinu vitamina i minerala, uključujući i vitamin C i kalcij. Bogat je izvor vlakana, a sadrži i antioksidante. Jedna šalica sirovoga sjeckanog kelja ima samo 33 kalorije. Idealno za salatu ili kao prilog glavnom jelu.
 
2. Rikula
 
Ovo lisnato povrće također je bogato gotovo svim mineralima i vitaminima. Dvije šalice rikule imaju samo 10 kalorija što ju čini idealnom osnovom za različite salate (možete dodati drugo povrće ili voće, orašaste plodove te preliti laganim umakom). Začinjena maslinovim uljem i češnjakom može se servirati i kao prilog uz glavno jelo.
 
3. Mrkve 
 
Mrkve su idealan sastojak svih dijeta za mršavljenje jer nisu gorke poput većine povrća i mogu se servirati kuhane kao prilog ili jesti sirove kao međuobrok. Bogate su vitaminima A i C, nekim B vitaminima te kalijem i magnezijem. Jedna šalica sjeckane mrkve ima 50 kalorija. 
 
4. Brokula
 
Ovo je povrće iznimno bogato antioksidansima i visoke nutritivne vrijednosti. Brokula je posebno bogata vitaminima C i A, željezom, kalcijem, kalijem i magnezijem. Bogata je vlaknima i iznimno niskokalorična. Jedna šalica sjeckane brokule sadrži samo 31 kaloriju.
 
5. Cvjetača 
 
Cvjetača je rođakinja brokule i kelja, i iako ne sadrži zeleni pigment poput njih, bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Jedna šalica sjeckane cvjetače sadrži samo 25 kalorija i idalan je prilog kuhan na pari, a može se servirati i sirova, prelivena laganim umakom.
 
6. Špinat
 
Špinat se može servirati kao zdravi prilog glavnom jelu ili kao sastojak neke od salata. Bogat je željezom, kalcijem i sadrži nekoliko vitamina. Jedna šalica svježih listova špinata ima samo 7 kalorija, a šalica kuhanog špinata samo 41 kaloriju. 
 
7. Mahune
 
Mahune su bogate vitaminima A i C, vitaminima B skupine, mineralima i vlaknima. Jedna šalica kuhanih mahuna ima samo 44 kalorije.
 
8. Kelj pupčar 
 
Kelj pupčar sadrži mnoštvo vitamina i nekoliko minerala, a bogat je i vlaknima. Savršeni je prilog - jedna šalica kuhanoga kelja pupčara ima samo 56 kalorija. 
 
9. Pileća prsa
 
Nemasna pileća prsa bez kože idealan su izvor proteina, niacina, selena i vitamina B-12. Jedna porcija pilećih prsa ima samo 100 kalorija prije kuhanja. Kombinirajte je s ostalim zdravim namirnicama koje smo vam preporučili i imat ćete idealan niskokalorični obrok. No, ne pretjerujte s količinama - idealna porcija pilećih prsa je veličine špila karata. 
 
10. Grejpfrut
 
Ovaj zdravi citrus je prebogat kalijem, vitaminima A i C te vlaknima. Pola grejpfruta ima samo 52 kalorije i idealan je sastojak zdravog doručka, a može poslužiti i kao međuobrok. 
 
11. Bakalar
 
Svježi bakalar je puno blažeg okusa od masnijih riba poput tune i lososa. Također je i siromašniji kalorijama - porcija od 85 grama kuhanoga bakalara ima oko 75 kalorija. Bakalar je bogat vitaminom B-12, niacinom, selenom i proteinima.
 
12. Škampi
 
Škampi su bogati proteinima, selenom, niacinom i vitaminom B-12. Niske su kalorijske vrijednosti - 4 velika kuhana škampa imaju samo 26 kalorija. Kuhani i rashlađeni škampi omiljeni su dodatak brojnim salatama, a vrlo je popularan i koktel od škampa. 
 
13. Gljive
 
Postoje brojne vrste gljiva koje imaju različite nutritivne vrijednosti. Ali sve su one bogate vitaminima B skupine, mineralima i vlakinima. Vrlo su niskokalorične - jedna šalica gljiva ima oko 44 kalorije. Gljive se mogu dodati u gotovo svaku salatu i brojna druga jela. 
 
14. Rajčice
 
Rajčice su bogate vitaminima A i C, brojnim vitaminima B skupine te mineralima. Odličan su izvor vlakana i iznimno su niskokalorične. Jedna rajčica ima oko 35 kalorija. Možete ih dodavati salatama, brojnim jelima, narezati u sendviče ili jesti same kao zdravi međuobrok. 
 
15. Tikvice
 
Tikvice se mogu servirati svježe kao međuobrok, a možete i skuhati te začinjene maslinovim uljem servirati kao prilog. Jedna šalica sjeckanih tikvica ima samo 20 kalorija, ali zato sadrži mnoštvo vitamina, minerala i vlakana. 
 
16. Celer
 
Celer je izvanredan izvor vlakana, kalcija, kalija i vitamina C. Iznimno je niske kalorijske vrijednosti - dugačka stabljika celera ima samo 10 kalorija, a šalica sjeckanog celera 16 kalorija. Može se jesti sam kao međuobrok ili dodati u brojne salate.
 
17. Rotkvice
 
Rotkvice su zbog svoga paprenoga okusa i hrskavosti omiljeni sastojak salata. Bogat su izvor vitamina C te nekolicine minerala, uključujući cink i kalij. Jedna rotkvica ima samo jednu kaloriju. 
 
18. Jagode
 
Tko treba kalorični desert kada umjesto njega može pojesti ukusnu porciju jagoda? Jagode su bogate vitaminom C, vlaknima te kalijem. Jedna šalica jagoda ima samo 53 kalorije. Servirajte ih nakon večere ili dodajte u jogurt ili zobenu kašu za doručak. 
 
19. Borovnice
 
Borovnice su bogate antioksidantima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Vrlo su niskokalorične - šalica svježih borovnica ima 84 kalorije. Servirajte ih same kao niskokalorični desert ili ih dodajte žitaricama kao doručak.
 
20. Klementine
 
Klementine su super ukusne i lako se gule za razliku od ostalih agruma. Bogate su vitaminom C i vlaknima i vrlo su niskokalorične - jedna klementina ima samo 35 kalorija. Idealne su kao popodnevni međuobrok ili kao dodatak zdravom doručku.

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

TAJNE VISAŽISTA ZA SAVRŠEN TEN! Znate li kako se pravilno nanosi podloga?

Pravilnim odabirom tekućeg pudera moguće je postići iluziju savršenog tena, no n...

Opširnije

ZNATE LI KOJU HRANU TREBATE JESTI ako radite noću? Otkrivamo vam sve o tome!

Prehrana kod rada u smjenama treba biti posebno prilagođena, jer se pokazalo da u tim s...

Opširnije

TAJNE VISAŽISTA ZA SAVRŠEN TEN! Znate li kako...
ZNATE LI KOJU HRANU TREBATE JESTI ako radite...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?