Prvi put u Zagrebu, masovni blagoslov kućnih ljubimaca

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

U Zagrebu će se u subotu, prvi put u njegovoj povijesti, masovno blagoslivljati kućni ljubimci. U organizaciji gradonačelnika Milana Bandića i Kaptola (s dopuštenjem nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića) u Maksimiru u 17 sati bit će blagoslov pasa, mačaka, hrčaka, zamoraca, riba, papiga, tj. svih živih stvorenja koje Zagrepčani drže u svojim domovima.


Odijeljena polja


Ideja je, kako smo doznali, potekla od prebendara mons. Mije Gabrića, koji je takav blagoslov vidio u Rimu i zapitao se zašto takvo što ne bismo imali i u Zagrebu te je to predložio kardinalu Bozaniću, koji je ideju prihvatio.

– Tim se događajem želi iskazati poštovanje i božanska milost kućnim ljubimcima koji, osim što su smatrani članovima obitelji, često predstavljaju najboljeg čovjekova prijatelja i utjehu. Novoizabrani papa Franjo nedavno je privukao pozornost i simpatije javnosti blagoslovivši žutu labradoricu, psa vodiča slabovidnog radijskog novinara, a i ime je odabrao po sv. Franji, zaštitniku siromašnih i životinja – tumače nam organizatori, dodajući kako su i životinje stvorenja Božja.

 Predviđeno je da pred maksimirskom pozornicom u odijeljenim poljima budu psi, mačke i ostale životinje, a cijelim će događajem moderirati Antun Ponoš, dugogodišnji urednik televizijske emisije “Kućni ljubimci”, dok će svečani dio ceremonije blagoslova voditi mons. dr. Juraj Kolarić, umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

 – To je u Europi običaj od davnine, zato što su životinje vidljiva stvorenja, čovjeku najbliža, i ona se u Svetom pismu apostrofiraju i o njima se govori. Treba obnoviti sklad između životinja i čovjeka jer su i jedni i drugi živa bića, povezani su i međusobno jedno drugom priskaču upomoć. Novi zavjet gotovo tepa životinjama! Blagoslov je predviđen u crkvenom obredniku i ništa ne priječi da se u danoj prigodi na životinje zazove Božji blagoslov. Tko ne ljubi životinje, ne ljubi ni čovjeka – kaže mons. Kolarić.

Od 14.30 sati

Organizatori prvoga zagrebačkog blagoslova kućnih ljubimaca pozivaju sve Zagrepčane da u subotu dođu u Maksimir sa svojim životinjicama, i to već od 14.30 sati, kada počinju pripreme za blagoslov, koji će biti u 17 sati, uz nastup Stepinčevih mališana.

Inače, blagoslov kućnih ljubimaca u New Yorku tradicionalno obavljaju franjevci, upravo po uzoru na sv. Franju Asiškoga.[večernji list]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

'Prođe li referendum, stavljamo si štrik oko vrata'
 Psihologinja Mirjana Krizmanić pozvala je građane da iziđu na referendum o uvođenju definic...

Opširnije

Doživite Dan mladosti i radosti u Kumrovcu ovoga svibnja
Već tradicionalnom manifestacijom Dani mladosti i radosti i ove će se godine 25. i 26. svibnja u ...

Opširnije

'Prođe li referendum, stavljamo si štrik oko vrata'...
Doživite Dan mladosti i radosti u Kumrovcu ovoga...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?