Todorić raste dok Hrvatska umire - Ne KONZUMirajmo!

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

MEKSIKANAC Carlos Slim Helu treću godinu zaredom proglašen je najbogatijim čovjekom na svijetu.

Već godinama gomila vlasničke udjele, kombinirane sa čistim monopolom, u telekomunikacijama, u duhanskoj i aluminijskoj industriji, u hotelima i trgovačkim lancima, u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji. Ušao je u financijski sektor i u banke, a njegova telekomunikacijska kompanija ima monopolski položaj što mu i omogućuje da formira cijene koje su među najvišima u svijetu.

Kalkulira se da je težak 70 milijardi dolara.

Veliki ubija male

Sve to postigao je u zemlji čija je tek oporavljena ekonomija ponovno na koljenima, u kojoj trećina stanovništva živi u siromaštvu i gdje Slimova dominacija spriječava rast manjih kompanija i uzrokuje manjak radnih mjesta.

Zvuči poznato?

Agrokor raste li ga raste

Ivica Todorić najveći je hrvatski poduzetnik. Zabilježio je prošle godine odlične poslovne rezultate. Gotovo sve tvrtke u sastavu Agrokora ostvarile su dobt u poslovanju, samo jedna je podbacila, Belje. Sada se pak širi na hotelijerstvo i turizam, otvara lanac benzinskih postaja, plasira vlastito mobitelsku mrežu...

Sve to događa se u zemlji koja već treću godinu zaredom bilježi pad BDP-a, u kojoj caruje nelikvidnost i buja nezaposlenost, u kojoj konstantno pada životni standard, dok Vlada sve nade polaže u klimavi kreditni rejting. Samo kako bi se mogla još više zadužiti da preživi.

Koga briga što ljudi misle

Kad su Carlosa Slima, najbogatijeg čovjeka iz siromašne države, upitali podriva li njegov rast i monopolski položaj čitavu meksičku ekonomiju, on im je odgovorio: "Kad živite u skladu s očekivanjima drugih, onda ste mrtvi".

Nešto slično odgovorio bi i Ivica Todorić, najbogatiji čovjek u zemlji na rubu propasti. On bi se zapravo poveo za onim starim Kutlinim sloganom: "Ako stanem - padam".

I zato se mora stalno širiti i još više rasti, jer ako stane - propast će. Točnije, kreditori će mu sve uzeti.

K plus Hrvatska

Zato Hrvati danas toče Todorićevo vino, miješaju ga s Todorićevom mineralnom, piju ga uz Todorićevu slaninu, sve to i još puno toga kupuju u Todorićevim dućanima ili na Todorićevim kioscima, točit će Todorićev benzin i kupovati Todorićeve mobitele.

Sve to, naravno, na Todorićeve bonove.

Država mu pritom oprašta dugove i poreze, tolerira njegovo kršenje zakona, bilo kroz bonove, bilo kroz gradnju dvorca, a sve zato da bi svom tajkunu omogućila rast koji bi trebao biti u interesu čitave zemlje.

Međutim, ako cvjeta Agrokor, ne cvjeta Hrvatska.

Kao što sa Carlosom Slimom ne cvjeta Meksiko. Ili kao što s najvećim američkim kompanijama zadnjih godina ne cvjeta i američka ekonomija.

Interes Agrokora je i interes Hrvatske

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je povodom Agrokorove ponude za slovenski Mercator da je interes najveće privatne kompanije ujedno i interes Hrvatske. Par mjeseci kasnije, poprimio je malo ozbiljniji ton: "Ako ova vlada ne uspije, umire sve, i banke, i Todorić...".

A što u situaciji kad umire Hrvatska, a ne umire Todorić?

Hrvatska je već godinama u dubokom poniranju, dok Todorić i dalje bilježi rast. Doduše, temeljen na državnim poticajima, na generiranju nelikvidnosti, na neplaćenim obvezama, porezima i davanjima, kao i na prekomjernoj zaduženosti, ali opet nekakav rast.

Pa kad će onda Hrvatska napokon početi rasti zajedno s Todorićem?

Bogataš na osiromašenoj zemlji

Ovako, vlasnik Agrokora sve je bogatiji tajkun u sve siromašnijoj zemlji. Koja se, da stvar bude još gora, žrtvuje za to da Todorić uspije: kroz oprost dugova i poreza, kroz poticaje iz proračuna, kroz zaobilaženje zakona.

Umjesto da se država naplati od Todorića, ona se zadužuje u inozemstvu. On se širi, a Hrvatska propada. I cijelo vrijeme nas želi uvjeriti da bi Hrvatska propala kad bi propao njegov Agrokor.

Sjaši Kutle uzjaši Todorić

Tako je razmišljao i njegov pajdaš Miroslav Kutle. Ali eto, kad je on pao, Hrvatska se počela dizati.

Sve dok nije počeo rasti Ivica Todorić. [savjest.com]

 

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Dragi moji političari!
Uz životni standard kakav konzumiram, a vi mi ga pripremiste, ja stvarno ne znam koliko ću dugo živj...

Opširnije

Todorić raste dok Hrvatska umire -  Ne KONZUMirajmo!
MEKSIKANAC Carlos Slim Helu treću godinu zaredom proglašen je najbogatijim čovjekom na svijetu.
...

Opširnije

Dragi moji političari!
Todorić raste dok Hrvatska umire - Ne...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?