Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Koliko je dugo trebalo da se hrvatski izbori za pravo postojanja. Još od pradavnih vremena pa preko Ilirskog pokreta, kada je službeni jezik bio latinski, borbe su bile žestoke opiralo se upotrebi njemačkog. Nakon toga borba se vodila s mađarskim pa se opet vodila borba sa hrvatskosrpskim i izgubljena je bitka s engleskim. Uzalud su mnogi hrvatski velikani uložili svoj trud i godine provedene u zatvorima, na kraju je bitka izgubljena bez bitke, a voljom vladajućih, rat i žrtve su bile uzaludne, pobijedio je moćni kapital, pobijedio je engleski jezik. U mađarskoj firmi govori se engleski. Doduše, i oni su se odrekli mađarskog da ne bi bilo nove mađaronizacije.

Gdje su sada svi oni naši velikani jedan Katančić ili Kanižlić, Gaj i Reljković, grof Drašković i Lisinski i mnogi drugi? Gdje je A.G. Matoš da opet zapjeva :

Jer Hrvatsku mi moju objesiše,
Ko lopova, dok njeno ime briše,
Za volju ne znam kome, žbir u uzama!

Gdje su svi oni koji su odrobijali za Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika?
Gdje smo to mi Hrvati? Ili kako kaže Dražen Žanko u pjesmi:

Nek tuđinu grizu, roda znati neće
Bez jezika narod nema više sreće
Djeca roda povist neće znati
Potom svoj na svome neće bit Hrvati.

„Samostalni sindikat radnika energetike, kemije i nemetala Hrvatske ustvrdio je danas da se u naftnoj kompaniji Ini u službenoj komunikaciji između poslodavca i radnika koristi strani jezik, pri čemu poslodavac na engleskom jeziku obavještava radnike o radnim poslovima i zadacima, od radnika traži pisanu i verbalnu komunikaciju na engleskom jeziku, te na sastancima koristi strani jezik.
Sindikat u priopćenju oštro osuđuje takav postupak poslodavca i upozorava ga da je hrvatskim Ustavom propisano da se u službenoj uporabi u Hrvatskoj koriste hrvatski jezik i latinično pismo. „ [Hina]

Josip Kapraljević


Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

Vrijeme

Pljuskovi

14°C

Zagreb

Pljuskovi

Vlažnost: 85%

Vjetar: 6.44 km/h

  • 28 Tra 2017

    Pljuskovi 16°C 9°C

  • 29 Tra 2017

    Djelomično oblačno 15°C 4°C

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?

HashFlare