Novi zagrebački kvart: Norvežanin pokraj rotora gradi stambeni kompleks

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Robert Hagen investitor je čija bi tvrtka Rotor jug d.o.o. uskoro trebala od grada Zagreba otkupiti više čestica novozagrebačkog građevinskog zemljišta. Kada se to zemljište objedini s česticama koje na tom području Rotor jug d.o.o. već ima, dobit će se ukupno 2,3 hektara zajedničke parcele pod brojem 836 na kojima će se, prema svim dostupnim informacijama, graditi novi stambeno-poslovni kompleks. Riječ je o površini nedaleko od remetinečkog rotora na kojem će uskoro početi denivelacija, što će se dogoditi kada se napokon potvrde izvođači kompliciranih radova. Hagen je hrvatskoj javnosti poznat preko tvrtke Verdispar International, norveškog investitora u trgovački centar Lumini na ulazu u Varaždin, ali i nerealiziranih projekata poput ekosela pored Kupinca ili nebodera u zagrebačkoj Savskoj.
Atraktivno zemljište
 
Zemljište se nalazi između rotora i nasipa uz rijeku Savu kroz koje sada prolazi sporedna cesta prema Areni Zagreb i Arena centru. U transakcijama, što otkupom zemljišta a što izvlaštenjima, sudjeluje i Grad Zagreb koji će u tom području sagraditi nove prometnice, vjerojatno i drugu infrastrukturu. Primjerice, iz tlocrta budućeg izgleda objedinjene čestice vidi se da su predviđene i autobusne stanice. Ideja o gradnji novog kvarta pokraj rotora nije nova. Stara je desetak godina, a bila je i točka dnevnog reda na sjednici Gradske skupštine 27. listopada 2017. godine o kojoj je raspravljao zastupnik stranke Za grad Svibor Jančić.
 
– Radi se o sve atraktivnijem zemljištu Tafarica koje se nalazi na zapadnoj strani rotora Remetinec i dio je urbanističkog prostornog uređenja „Remetinec rotor – zapad“, za čije uređenje je DAZ raspisao natječaj još 2007. Prijedlog je predlagača da se ukine status javnog dobra dvjema česticama koje su označene kao put. Međutim, meni je bilo zanimljivo kako je dotično društvo Rotor jug d.o.o. (vlasnik iz Norveške) još 2010. počelo sa zamjenom zemljišta, a sumnjivo mi je to što nisam uspio pronaći kakva će se točno građevina graditi na zemljištu Tafarica, osim da se radi o poslovno-stambenom objektu, zapisao je Jančić na svojem blogu misleći kako bi bilo bolje da je ondje kvart za zaposlenike Sveučilišta u Zagrebu.
 
Autori plana o kojem govori zastupnik stranke Za Grad su projektanti tvrtke Urbane tehnike. Oni su dobili prvu nagradu na natječaju za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Urbanističkog plana uređenja Savski park - zapad, Remetinec - rotor, Tromostovlje - jug u Zagrebu. – Taj UPU više ne postoji, naime, još otprilike 2008. podijeljen je GUP-om na četiri manja plana: UPU Savski park – istok, UPU Savski park – zapad, UPU Remetinec rotor – zapad, UPU Remetinec rotor – istok.
 
Svi UPU-i osim posljednjeg su izrađeni i usvojeni. Unutar plana UPU Remetinec rotor – zapad ishođene su lokacijske dozvole za stambeni i poslovni kompleks, a kad će i hoće li se realizirati teško je reći, rekao nam je Zdravko Krasić iz tvrtke Urbane tehnike.
 
Mišljenje o kupoprodaji
 
No, lani su se intenzivirale aktivnosti u svrhu okrupnjavanja čestice na kojoj bi se trebao graditi stambeno-poslovni kompleks. Iz raspoložive se dokumentacije vidi da je lokacijska dozvola izdana, a Grad ide prema prodaji navedenog zemljišta rotor – jug. Upravo ovog četvrtka o kupoprodaji parcela svoje mišljenje na redovitoj sjednici treba dati i Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb – zapad. – Apsolutno ću podržati projekt kao što će, vjerujem, učiniti i većina članova Vijeća naše gradske četvrti. Novi Zagreb ima apsolutno najviše parkova i zelenila od svih ostalih dijelova grada, no grad se mora razvijati. Ovakvi projekti znače i nova radna mjesta, sa svakim novim objektom poput nove benzinske postaje na Remetinečkoj koju je gradonačelnik otvorio njihov broj raste – rekao je Jadranko Baturić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – zapad. [večernji list]
 
 

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Prodaje se 206 stanova u Podbrežju
Zagrebačka stanogradnja d.o.o. objavile je u petak, 16. veljače Javni poziv za zaprimanje za...

Opširnije

Prodaje se 206 stanova u Podbrežju
Sajmovi Nautika i Hotel&Gastroteh održat će se od...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?