Testirajte se besplatno i anonimno na hepatitis C

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Program probira za osobe koje su koristile zatvorski sustav i osobe koje su koristile opojne droge

Od 15. siječnja 2018. započela je akcija testiranja na hepatitis C u CheckPoint centru Zagreb u sklopu programa prevencije hepatitisa C probirom osoba koje mogu imati povećani rizik od infekcije (sukladno preporukama SZO). Rana dijagnoza može spriječiti zdravstvene probleme koji mogu biti posljedica infekcije i spriječiti prijenos virusa.

U području liječenja hepatitisa C razvoj probirne dijagnostike, pregleda, liječenja (uključujući trajanje i nuspojave liječenja) stalno napreduje s velikim skokom u posljednjih nekoliko godina promjenom pristupa u liječenju i upotrebom novih terapijskih rješenja. Stoga pozivamo sve osobe u potrebi za testiranjem da dođu u CheckPoint centar Zagreb ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16:00 do 19:30. Sve informacije o virusnim hepatitisima, procjeni osobnog rizika od zaraze i mogućnošću postavljanja upita stručnjacima dostupne su u mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu, na www.hepatitis.hr ili www.huhiv.hr.

S obzirom da jetra ima ključnu ulogu u filtriranju otrova iz tijela, neprepoznati hepatitis C dovodi tvoje zdravlje u ozbiljnu opasnost jer oštećuje jetru. Korištenje droga koje uključuje dijeljenje igala i šprica predstavlja najveći rizik za prijenos hepatitisa C i to je najčešći način zaraze hepatitisom C u Europi pa i u Hrvatskoj. Stope infekcije među intravenskim korisnicima droga kreću se od 12-85%. Dovoljna je samo jedna situacija dijeljenja igala, šprica, a ponekad i ostalog pribora kako bi se zarazio/-la ovim virusom. Ušmrkavanje droga manje je rizično, ali rizik i tu postoji.

Boravak u zatvorskom sustavu također povećava izloženost jer je tamo udio osoba koje žive s hepatitisom C povećan, a izravan kontakt sa zaraženom krvlju predstavlja rizik od prijenosa. I neke druge situacije izravnog kontakta s tuđom krvlju mogu predstavljati rizik. Hepatitis C puno je češći nego što pretpostavljaš.

Više o virusnim hepatitisima možeš saznati u mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu gdje možeš ispuniti i Kalkulator rizika.

Iako možda nemaš simptome koje možeš prepoznati, to ne znači da nemaš hepatitis C i da on već ne ugrožava tvoje zdravlje. Saznaj imaš li hepatitis C jer hepatitis C možeš izliječiti. Današnji lijekovi više ne izazivaju značajne nuspojave i vrijeme liječenja puno je kraće. Ako se prepoznaš u nekoj situaciji koju smo naveli, dođi na testiranje i provjeri svoj status. „Hepatitis C možeš izliječiti“ [zagreb.info]

Dođi u CheckPoint centar Zagreb ponedjeljkom, srijedom ili petkom od 16.00 – 19.30h na adresu Domagojeva 10, Zagreb.

 

Testiraj se u CheckPoint centru jer je:

– besplatno

– anonimno

– pouzdano (stručno osoblje)

– bezbolno (iz sline)

– brzo (rezultat za 20 minuta)

– u opuštenoj atmosferi.

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Provjerite stanje pluća bez uputnice

Hrvatski dan bez duhanskog dima se obilježava prvog dana Korizme od 2003. godine u cilj...

Opširnije

Hrvatski dan bez duhanskog dima

Hrvatski dan bez duhanskog dima se obilježava prvog dana Korizme od 2003. godine u...

Opširnije

Provjerite stanje pluća bez uputnice
Hrvatski dan bez duhanskog dima

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?