Kompostana izazvala paniku

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Do bizarne pobune došlo je u Brezovici gdje je metodom pokvarenog telefona kompostana, koja se tamo planira graditi, postala spalionica.
Pomutnju su izazvali plakati puni netočnih informacija koji su tijekom vikenda polijepljeni po ovoj gradskoj četvrti na jugu grada.
 
– Održan je tajni sastanak u Vijeću gradske četvrti o gradnji spalionice otpada. Projekt će ugroziti okoliš i izazvati financijske probleme, a sastanak je namjerno održan u tajnosti kako se građani ne bi protivili gradnji – stoji na plakatima “Kažimo glasno NE spalionici otpada u Brezovici” koji se mogu naći na oglasnim pločama, autobusnim postajama, stupovima... Nadležni smiruju situaciju Na njima piše i da je spalionica izvor teških i za zdravlje opasnih onečišćenja te da će Brezovičani morati plaćati veće račune. Iako je baš sve netočno, među stanovnicima se proširila panika, baš kao nekada u Resniku.
– Jasno da sam se uplašila čim se nešto takvo spominje. Nitko nam ništa službeno nije rekao, ali to neće proći. Nema šanse da nas truju, pobunit ćemo se. Imamo i mi traktore s kojima možemo blokirati ceste – upozorava umirovljenica Katica iz Brezovice. Dio njezinih susjeda istog je mišljenja, neki već pripremaju tužbe, no većina ipak smiruje strasti. 
 
– To je sigurno podvala i ne smijemo nasjesti na provokacije – kaže Brezovičanin Vladimir Kuzminović koji smatra da nadležni trebaju smiriti ljude. Predsjednica Vijeća gradske četvrti Brezovica Marina Pucević odmah nam je sve demantirala, no za daljnja objašnjenja uputila nas je na Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša čija je pročelnica Mirka Jozić također poručila da nema razloga za brigu. Kako je objasnila, spalionice na području Brezovice neće biti jer to nije predviđeno prostornim planom grada. Uostalom, o spalionici se više ne govori ni u Resniku s obzirom na to da je Europska unija odbila taj projekt. Umjesto toga, Grad u Resniku planira gradnju Centra za gospodarenje otpadom što je jedan od ključnih uvjeta da se zadovolji nova uredba o gospodarenju otpadom. Na pitanje odakle onda pomutnja u Brezovici, pročelnica Jozić ističe kako će se u Obreščici, na jednom od zemljišta između Odranskog Strmca i Starjaka u Brezovici, graditi kompostana za zaprimanje biorazgradivog otpada. Tamo će se dovoziti kompost koji ljudi proizvedu i ne iskoriste ga, a oni kojima je potreban za poljoprivredu moći će ga kupiti. Novac iz EU Kompostana će se nalaziti uz cestu Mali grm koja je nedavno asfaltirana, a mnogi misle da je razlog baš ovaj projekt koji je Grad već predstavio Brezovičanima na tribini u prosincu, no odaziv je bio skroman.
 
– Objasnili smo tada sve, u kompostani nema termičke obrade, zatvorenog je tipa, a moderne tehnologije omogućit će da se ne osjeti miris – ističe Jozić te objašnjava kako će Brezovica od kompostane imati samo korist. Novac za nju povući će se iz EU, a gradit će se i kanalizacija, plin, struja i ceste.
 
– Nešto što ne bismo mogli sami iz proračuna nikad realizirati – kaže Jozić. Gradnju kompostane još je u studenom, podsjetimo, najavio direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba. Rekao je da bi se trebala početi graditi do 2020., a prošlog je mjeseca Grad raspisao i natječaj za istražne radove te projektnu dokumentaciju za realizaciju projekta da bi se mogao prijaviti na fondove EU.
 
Tko je polijepio plakate? Budući da je jasno da o spalionici u Brezovici, a ni bilo gdje drugdje, nema ni riječi, nejasno ostaje pitanje odakle su se pojavili sporni plakati. Dok jedni smatraju da je netko pobrkao pojmove “spalionica” i “kompostana”, drugi misle da je riječ o namjernom političkom podvaljivanju. – Ako je to zbilja pozitivno za Brezovicu, onda je važno da prevladamo sukobe i što bolje iskoristimo novu kompostanu – ističe Brezovičanin Vladimir Kuzminović koji se nada da će četvrt uspjeti “izvući” barem modernizaciju cesta.
 
izvor: večernji list
 
 
 
 

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Auti nam se gotovo svakog dana zalete u ogradu, dvorište, šupu...
Je li Grančarska cesta još jedna na kojoj netko mora stradati da bi nadležni shvatili...

Opširnije

Kompostana izazvala paniku
Do bizarne pobune došlo je u Brezovici gdje je metodom pokvarenog telefona kompostana...

Opširnije

Auti nam se gotovo svakog dana zalete u...
Kompostana izazvala paniku

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?