Otkrivamo tajnu duga Arene Zagreb

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Tko duguje kome i koliko za Arenu bila je jučer glavna tema u Zagrebu gdje su građani strepili hoće li na kraju biti jedni od domaćina Europskog rukometnog prvenstva koje se u Hrvatskoj održava od 12. do 28. siječnja. Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre, tvrtke koja je Arenu izgradila, upozorio je da će dvoranu zaključati ako Vlada i Grad ne podmire dug koji su oni pak negirali. Na kraju nitko nije bio ni u što siguran, a svim brojkama i tumačenjima zajedničko je bilo da su netočni. Tek kad su se slegle strasti, postalo je sigurno da će se utakmice u Zagrebu ipak održati.
– Mi smo to više figurativno rekli i naravno da nećemo ugrožavati prvenstvo, no želimo da nas se shvati ozbiljno – kaže nam je Igor Oppenheim te potvrđuje da uistinu postoji dug, i to u iznosu od 25 milijuna kuna za depozit. Problem je iz 2011. Arena Zagreb počela se graditi 2007., a dogovoreno je javno-privatno partnerstvo između Ingre te Grada Zagreba i Vlade. Dogovoreno je da će oni preko Zagrebačkog holdinga plaćati godišnju zakupninu u iznosu od 7,5 milijuna eura. Također, dogovoreno je da se odmah na početku uplati i depozit u iznosu jednogodišnje zakupnine. Riječ je o “osiguranju“, odnosno novcu koji stoji na računu, a Ingra za njime poseže ako Vlada i Grad nešto ne plate.
 
– Da je taj novac ostao netaknut do 2036. godine kada ističe ugovor, njime bi se platila zadnja zakupnina – objašnjava Oppenheim te dodaje kako su svi aktualni problemi počeli 2011. kada je Ingra morala posegnuti za novcem na depozitnom računu. – Kad je 2010. na vlast došao HDZ, iz nepoznatog razloga u proračun nisu stavljeni troškovi za Arenu i mi smo morali uzeti 17,5 milijuna depozita – ističe Oppenheim te napominje kako Vlada i Grad imaju rok od 15 dana da napune depozitni račun kada se s njega skine novac. To do danas nije učinjeno i to je taj sporni dug, samo je u međuvremenu narastao na 25 milijuna kuna. Oppenheim ističe kako je i prilikom prve uplate depozita već bilo problema i prema njegovim je saznanjima cijeli taj iznos zapravo “pokrio“ Holding, dok Vlada i Grad tu obavezu iz ugovora redovito ignoriraju. Je li sporna indeksacija? U javnosti se jučer pak pogrešno govorilo o drugom, nepostojećem dugu, tj. ispalo je da Holding duguje novac za zakupninu, odnosno za njezinu indeksaciju. Radi se o “mehanizmu“ kojim se iznos prilagođava mijenjanju vrijednosti novca. Pojednostavljeno, 7,5 milijuna eura je 2008. imalo drukčiju vrijednost nego danas. Stoga su na europskoj razini određeni indeksi kojima se čuva vrijednost kapitala. Indeksacija zakupnine je u ovom slučaju provedena nakon sedam godina te je razlika koju su Grad i Vlada trebali platiti iznosila 2,9 milijuna eura. Holding je dogovorio s Ingrom da tu cifru plati u šest rata bez kamata u razdoblju od 15. lipnja 2016. do 15. rujna 2017. godine. – To je potpuno plaćeno, no problem je što Holding na kraju nije ovjerio indeksaciju, to čekamo pet mjeseci – kaže Oppenheim. Dodatnu je pomutnju jučer izazvao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao da se čeka mišljenje Pravnog fakulteta o indeksaciji koja ni u kojem trenutku nije bila sporna te je u potpunosti plaćena.       [večernji list]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Za većih događanja kvart nam je do zadnjeg centimetra zatrpan autima
Prvo se ispuni šljunčano parkiralište južno od dvorane, zatim vozači navale na...

Opširnije

Opjevani sigetski div: Otkrijte divnu priču iza nebodera neobičnog imena

Jedan od najvećih stambenih nebodera u Zagrebu i u Hrvatskoj.
Super Andrija&nb...

Opširnije

Za većih događanja kvart nam je do zadnjeg...
Opjevani sigetski div: Otkrijte divnu priču iza nebodera...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?