„Derventsko kolo“ njeguje i čuva tradiciju prognanih Hrvata s područja Bosanske Posavine

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Pjesme i plesovi Posavljaka, kako to za sebe kažu, a u stvarnosti Hrvata s područja Bosanske Posavine,

koloplet su tradicije nastale kroz stoljeća na koju je štošta ostavilo traga. Šargija i violina, a nerijetko harmonika i još poneki od glazbenih instrumenata pružaju okupljenima specifične zvuke na koje Posavljaci zaplešu, onako držeći se za ruke u kolu, zastanu, pa opet krenu uz specifične pokrete.

To je stvarnost koju je netko davno nazvao „Derventsko kolo“.

Još kada Posavljaci navuku na sebe posavske nošnje, šarene i bijele, urešene i jedinstvene, a muškarci i s torbicom preko ramena, tada se vidi cjelokupni kolorit često popraćen pjesmom u kojoj ima i ojkavice i rere,natpjeva s područja Like, Slavonije. „Sve u jednomu, a samo na jednom mjestu, na okupljanju Posavljaka jednom godišnje, da se ne zaboravi i da se zapamti „da smo tu“ i da  se svojih običaja ne odričemo, a i naši mladi od kojih su većina rođeni u Zagrebu i Republici Hrvatskoj zapamte naše običaje te ih nastave njegovati, kazao je Drago Majić jedan od nositelja organizacije Posavljaka u „Derventskom kolu“.

Subotnja večer 6.01.2018., u Društvenom domu na zagrebačkoj Kajzerici bilo je mjesto okupljanja i druženja Posavljaka u organizaciji „Derventskog kola“.Malo govora, eto toliko da se pozdrave svi nazočni, zahvala Područnom uredu Gradske četvrti Novi Zagreb zapad radi potpore i podrške opstojnosti „Derventskog kola“  za sve ove godine, a Drago Majić ih je nabrojao ravno  42, od postanka „Derventskog kola - 1976. Izuzmemo li vrijeme Domovinskog rata kad „Derventsko kolo“ radi rata nije djelovalo.

„Svake godine oko Božića organiziramo se i okupljamo,Sve činimo da okupimo što više mladih ljudi, jer mi stariji smo tu da pomognemo, a onu srž radi i  zbog koje postoji „Derventsko kolo“ treba prepustiti mladima, jer nećemo imati budućnosti, ako nam članstvo u Derventskom kolu ne zauzmu mladi.

Najveći broj članova „Derventskog kola“ jesu žitelji s nekadašnjeg prostora Općine Derventa, ali ima tu i osoba s područja Žepča, ali i naših članova koji su rođeni u Zagrebu.

Naša glazba je specifična kao i napjevi koje njegujemo, naši ljudi nisu zaboravili rodni kraj i rado se okupljaju kako bi čuli onu pravu domaću riječ, kako bi evocirali uspomene na nekadašnji život u kraju s kojeg su prognani.Kazao nam je u kraćem razgovoru jedan od organizatora ovogodišnjeg okupljanja Drago Majić.“

 

Boris Šimundić

 

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Zagrebačka putna knjižnica – Bibliobus

Bibliobus je putna knjižnica u autobusu, gdje svi učlanjeni korisnici imaju prilike doć...

Opširnije

Vikend predstave u Centru mladih ribnjak

U Centru mladih ribnjak u petak i subotu, 12. i 13. siječnja bit će održane dvije preds...

Opširnije

Zagrebačka putna knjižnica – Bibliobus
Vikend predstave u Centru mladih ribnjak

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?