'Želimo da naša Plava potkova od šest parkova ponovo zasja'

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Dok je većina novogodišnju večer provela slaveći, dio Zagrepčana u posljednjim satima Stare godine odlučio je upozoriti što bi moglo biti bolje u novoj. Platforma 1postozagrad organizirala je šetnju Novim Zagrebom pod nazivom “Novogodišnja potkova” u sklopu koje su građani pod vodstvom Saše Šimprage u dva i pol sata prošli šest parkova za koje se nadaju da će uskoro dočekati uređenje.
Stare klupe i stolovi Krenuli su od Parka mladenaca u Sigetu, zatim se zaputili u park Bračak uz naselje Podbrežje, koje je još u izgradnji, te u park Lakun na vrhu Sloboštine. Na kraju su došli do parka uz Mamuticu u Dugavama i do utrinskog parka za pse, a šetnju su završili u Parku Vjekoslava Majera u Središću. Zelena šestorka tvori takozvanu novozagrebačku “Plavu potkovu”, ekvivalent puno poznatijoj, ali manjoj Zelenoj potkovi u centru. Termin je osmislio sam Saša Šimpraga kako bi podigao svijest o očuvanju zelenila u Novom Zagrebu, a projekt je predstavio u svojoj knjizi „Zagreb, javni prostor”.
 
– Odabirom imena htio sam na neki način povezati tradiciju zelenila u Novom Zagrebu sa Zelenom potkovom u Donjem gradu. No nisam ja taj prostor izmislio, on je urbanistički zamišljen 1970-ih. Još je tada postojala ideja da se jedan od najprepoznatljivijih dijelova Zagreba reinterpretira s južne strane Save. No činjenica je da ideja nije ostvarena kako je zamišljena te su parkovi prepušteni devastaciji – ističe Šimpraga te dodaje da je njegov projekt “Plava potkova” nastao s ciljem oživljavanja, uređenja i promocije javnih parkova koji bi trebali biti povezani u cjelinu. – Najgore je što su tri parka potpuno neuređena, tri donekle funkcioniraju, ali zapravo je samo Park mladenaca više-manje zadovoljavajući – kaže Šimpraga, koji je već nekoliko puta vodio ture po Plavoj potkovi. Šećući se od jednog do drugog parka vidio je koliko su daleko od stanja u kojem bi mogli činiti turistički prepoznatljivu cjelinu.
 
Malo pomalo Park mladenaca, koji je jedan od uređenih, ima iza sebe zanimljivu priču. Tamo su 70-ih godina prošlog stoljeća mladenci zasadili drvo kao simbol ljubavi. I danas tamo stoji skulptura mladenaca kipara Stipe Sikirice, no osim nekoliko klupa te sprava za vježbanje teško se može reći da u parku ima života. Uglavnom služi za prolazak stanovnika iz Sigeta u Trnsko i obrnuto. I nedavno uređena zelena površina u Utrini, u kojoj je park za pse, daleko je od idealne, a Park Vjekoslava Majera izgleda kao da je nekad bio lijepo uređen, no sada ga je nagrizao zub vremena. Stare klupe i stolovi za piknik te ostaci infrastrukture za neke igre odaju tek dojam zaboravljenosti. A to su tri parka koja barem malo funkcioniraju. U Podbrežju i Sloboštini postoji samo zelena površina, odnosno šikara s potencijalom, a uz Mamuticu je livada koja vapi za uređenjem. Dok se ono čeka, postavljene su improvizirane hrđave cijevi koje formiraju golove za nogomet, odnosno nešto što bi se trebalo zvati igralištem. – Ne očekujemo da će svi parkovi odjednom procvasti, no želimo podsjetiti da su oni ovdje. Za početak, važno ih je sačuvati kao zelene površine, da nekome ne bi palo na pamet graditi na njima. A onda malim koracima. Tako ćemo ove godine u park uz Mamuticu postaviti pumpu za vodu i tako početi s manjim uređenjem – zaključuje Šimpraga. [večernji list]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

OPSKRBA VODOM

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu bez vode su potrošači u Vankinoj ulici u Za...

Opširnije

POKRETNI URED U ZAPRUĐU
U pokretnom uredu Zagrebačkog holdinga mogu se ugovoriti sve usluge iz portfelja Druš...

Opširnije

OPSKRBA VODOM
POKRETNI URED U ZAPRUĐU

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?