Ljubimci i petarde

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Za vrijeme blagdana mnogi vlasnici pasa su u nevolji, jer se koriste pirotehnička sredstva poput vatrometa i raznih petardi koje stvaraju neugodan zvuk uhu, a pogotovo psima. U vrijeme Božića i Nove godine mnogi se psi izgube, odlutaju od vlasnika, a mnogi čak i bježeći od buke petardi završe pod automobilom.

Blagdansko vrijeme može biti kobno za vlasnike pasa zato što neugodan zvuk petardi i vatrometa preplaši njihove ljubimce, doslovce im unese strah i nemir pod kožu. Dok su pirotehnička sredstva za neke ljude zabava, za mnoge vlasnike pasa su nevolja. “Dakle psi, oni čuju tri puta bolje nego ljudi i sada možete zamisliti kada vama pukne petarda i kada vam zazvoni u ušima kako je to jednom psu. Mnogi psi dožive veliki srah, primjerice moj pas se trese pod kuhinjskim stolom kada puca vatromet. Mnogi psi tako proživljavaju, ne žele ići vani obaviti nuždu i slično. Znači može im biti jako sretno to razdoblje, to traje danima, nije samo jedan dan” rekla je Tihana Pevec, edukatorica u skloništu Dumovec.Bez obzira na starost psa posljedice mogu biti kobne, jer nekim psima zvuk petarde uzrokuje zastoj srca. A većina pasa se istrgnu s uzice i pobjegnu od svog vlasnika. Psi koji su vjerojatno pobjegli od petardi trenutno su u skloništu za nezbrinute pse u Dumovcu. Trenutno u azilu ima oko 190 pasa koji traže svoj dom. Neki psi su tu duže vrijeme, a neki su nedavno došli. Svatko od njih traži svoj topli dom, stoga ako netko želi psa može doći i pronaći psa za sebe. Isto tako,iz azila su napomenuli kako im je pomoć dobro došla u prikupljanju starih pokrivača i hrane, koju građani mogu donirati. Pokrivači su im dosta bitni jer psi borave u kavezu koji se nalazi vani,a temperature su niske, stoga je i psima potreban pokrivač da se utople. ” Svaki dan nam dolaze obitelji, nadamo se da će ih biti sve više koji se odluče ih udomiti svoje ljubimce. Živa bića ne treba kupovati. Ono što je nama važno da svakako kada odluče udomiti psa da dobro razmisle, da izaberu psa koji će odgovarati njima.” istaknula je Tihana Pevec, edukatorica u skloništu Dumovec. 

 

 Istraživanja su pokazala da većina  pasa ima neku vrstu straha od glasnih zvukova, poput oni koje proizvode petarde, vatromet, pucnjava ili grmljavina. Ako imate psa svako pripazite i držite ga na uzici da vam ne pobjegne i da se ne uplaši. Građani smiju koristiti pirotehniku od 27. prosinca 2017. do 1. siječnja 2018., no mnogi se ne pridržavaju termina određenog Zakonom o eksplozivnim sredstvima. [mreža tv]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Počelo punjenje besplatnih pretplatnih karata ZET-a

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, sukladno...

Opširnije

U besplatnim sportskim aktivnostima sudjelovalo 8500 učenika

Kad već spominjemo mačevanje, svakako je interesantan primjer da se svjetski juniorski ...

Opširnije

Počelo punjenje besplatnih pretplatnih karata ZET-a
U besplatnim sportskim aktivnostima sudjelovalo 8500 učenika

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?