Ministarstvo zabranilo zapošljavanje kuharice u školi, djeci ukidaju ručak

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Stotinjak učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole Mladost u zagrebačkim Utrinama ostaje bez ručka u školi zato što Ministarstvo znanosti i obrazovanja, sukladno odluci Vlade o zabrani novog zapošljavanja u javnim ustanovama, nakon umirovljenja jedne kuharice nije odobrilo zapošljavanje nove osobe na upražnjeno radno mjesto. Ravnatelj Mladen Konjević žali što djeca ostaju bez toplog obroka u školi

Opraštajući se od svoje dugogodišnje kuharice krajem listopada 2016. godine, nitko od djelatnika novozagrebačke OŠ Mladost, a ponajmanje njezine tri kolegice koje i dalje svakodnevno pripremaju stotine obroka za učenike te škole, nije ni slutio da će njezin odlazak u mirovinu u konačnici rezultirati ukidanjem toplog obroka za dio učenika.
 
Ministarstvu znanosti i obrazovanja trebalo je 11 mjeseci da odgovori na zamolbu škole za zapošljavanje kuhara, a odgovor je bio negativan. 
 

 

'S obzirom na to da je na snazi Odluka o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama (NN 70/16 i 50/17) Vlade Republike Hrvatske, zabranjuje se novo zapošljavanje službenika i namještenika u javnim ustanovama i drugim pravnim osobama kojima se sredstva za plaće osiguravaju u cijelosti ili dijelom u državnom proračunu. Nažalost, nismo u mogućnosti odobriti traženi zahtjev', stoji u odgovoru s potpisom ministrice Blaženke Divjak.
'Trenutno imamo 140 djece u produženom boravku, što znači da se za njih svakodnevno pripremaju doručak, ručak i užina. Za dodatnih 169 učenika od 1. do 8. razreda priprema se mliječni obrok pod velikim odmorom, te zasebno ručak za 23 učenika razredne nastave', kaže ravnatelj Konjević. 
 
Ta količina posla za preostale tri kuharice na granici je izdržljivosti, upozorava on, postavljajući pitanje odgovornosti u slučaju da se takvo preopterećenje odrazi na zdravlje djelatnica ili dovede do nezgode na radu.
Hrvatske škole, inače, nisu obvezne pripremati tople obroke za učenike, već to rade samo ukoliko su u mogućnosti. U OŠ Mladost s radošću su osiguravali ručak učenicima svih razrednih odjela, uključujući 93 učenika od 5. do 8. razreda koji su do današnjeg dana koristili mogućnost konzumiranja toplog obroka u školi.
 
'S obzirom na zabranu Vlade RH, znam da ministrica nije mogla drukčije. Meni je jako žao da je to tako. Najrađe bih da sva djeca imaju topli obrok u školi, ali situacija je takva da to jednostavno više nije moguće', kazao je za tportal ravnatelj Konjević. Posljednjih dana, otkako je poslao obavijest roditeljima, konstantno prima njihove pozive i objašnjava im u čemu je problem. Ljudi su u nevjerici.
Majka učenice koja ostaje bez ručka u OŠ Mladost ističe da je upravo taj obrok predstavljao ne samo izvor zdravlja za djecu, već i melem za psihu zaposlenih roditelja, osobito onih koji rade prekovremeno i ne ostaje im dovoljno vremena za svakodnevnu pripremu kvalitetnih obroka.
 
'Veliko je olakšanje kad znate da će vam dijete u vrijeme ručka pojesti konkretan obrok s juhom, mesom i povrćem ili rižom, jer se nerijetko doma okupimo tek iza 18 sati. Djeca imaju dodatne predmete i obaveze u školi i izvan nje, a predugo je da do tada čekaju s glavnim jelom i da se u međuvremenu pokrivaju s nekakvim suhim zalogajima i čokoladicama. Osim toga, kad u školi zajedno jedu sigurnija sam da će moja kćer taj ručak i pojesti, nego kad je sama doma pa treba zagrijati cijeli obrok iz frižidera', iskrena je majka tinejdžerice, koja je ipak željela ostati anonimna. 
Objašnjenje o tome zašto se ukida ručak u školi njoj još uvijek zvuči nevjerojatno. Čini joj se da je ipak riječ o nekakvom propustu koji mora biti ispravljen jer je u pitanju dobrobit djece. Osobno, spremna je plaćati i puno više od oko 200 kuna mjesečno, koliko - ovisno o broju radnih dana - doseže mjesečni račun za topli obrok u školi.
 
U navedenoj Odluci Vlade predviđene su iznimke, pa je tako zapošljavanje u javnim službama moguće ako se radi, između ostalog, o zaposlenicima u sustavima zdravstva, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, socijalne skrbi, znanosti i obrazovanja 'u slučajevima u kojima se ne može osigurati redovito obavljanje osnovne djelatnosti, odnosno kada se njihovo obavljanje ne može povjeriti vanjskim pružateljima usluga'.
 
Od Ministarstva znanosti i obrazovanja tportal je tražio da se očituje o ovom slučaju, no odgovor nismo dobili do zaključenja teksta. [tportal]
 
 

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

OPSKRBA VODOM

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu bez vode su potrošači u Vankinoj ulici u Za...

Opširnije

POKRETNI URED U ZAPRUĐU
U pokretnom uredu Zagrebačkog holdinga mogu se ugovoriti sve usluge iz portfelja Druš...

Opširnije

OPSKRBA VODOM
POKRETNI URED U ZAPRUĐU

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?