Iz zagrebačkog vodovoda dnevno “iscuri” 700 000 kuna

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

»Kako bi zbog poroznosti sustava sva kućanstva imala minimalni tlak od 3,5 -4 bara, u prvoj zoni je tlak od 7-8 bara. Stoga imamo prilike vidjeti kako učestalo pucaju cijevi u gradu, što osim golemih troškova rezultira i povremenim problemima u prometu«, objašnjava zastupnik Petek

Gradski zastupnik Renato Petek (Klub gradskih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske seljačke stranke i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) govorio je u utorak na konferenciji za tisak u Staroj gradskoj vijećnici o problemima zagrebačkog vodoopskrbnog sustava.

Trenutno upravljanje vodnim gospodarstvom Zagreba nazvao je »neodgovornim« zbog zdravstvene, sigurnosne, ali i moguće financijske ugroze za građane. »Voda nije komercijalni proizvod, dobili smo taj važan resurs u nasljeđe i moramo ju ostaviti u dovoljnoj količini i čistom za budućim generacijama«, istaknuo je Petek.

Ukazao je da se iz vodoopskrbnog susatava Zagreba zbog starih i poroznih cijevi izgubi čak 49 % vode, što je preračunato u novčani iznos 250 milijuna kuna godišnje ili 700.000 kuna dnevno. Prosječna starost vodovodnih cijevi u Zagrebu je oko 30 godina, ali ima ih i koje su stare skoro 100 godina.

Drugi je značajan problem, prema Petekovim riječima, nedostatan kapacitet postojećih vodospremnika koji zadovoljavaju tek 39 % dnevnih potreba, što je nedostatno u slučaju nekakvih izvanrednih situacija ili ugroza.

Sve je pak povezano s trećim problemom – nestabilnim tlakom u sustavu.

»Kako bi zbog poroznosti sustava sva kućanstva imala minimalni tlak od 3,5 -4 bara, u prvoj zoni je tlak od 7-8 bara. Stoga imamo prilike vidjeti kako učestalo pucaju cijevi u gradu, prošli tjedan u Kordunskoj, ona prije u Držićevoj itd. što osim golemih troškova rezultira i povremenim problemima u prometu. Osim toga, i građani imaju problema s tlakom, pucanje cijevi kvarovi kućanskih uređaja pa se stoga u I. zoni postavljaju tzv. regulatori tlaka«, objašnjava zastupnik Petek.

Osim toga, kako bi se postigao nepotrebno visok tlak, dolazi i do povećanja potrošnje struje u iznosu od 25 GWh godišnje, što je iznos od 17 milijuna kuna godišnje, a dnevno 90.000 kuna, čime dolazimo ukupno do dnevnih gubitaka od gotovo 800.000 kuna.

Četvrti su problem vodocrpilišta. Nekada je Zagreb imao 21 vodocrpilište, danas svega osam. Do njihovih zatvaranja u širem centru grada došlo je zbog divljih deponija otpada, nesaniranih šljunčara, kao i zagađenja samog grada i industrije.

Trenutna vodocrpilišta daju dovoljnu količinu vode, no mogući problem može nastati zbog zagađenja ili ekoloških katastrofa, upozorava gradski zastupnik.

Stoga zaključuje kako je potrebno započeti sa zamjenom dotrajalih i starih cijevi, a potpuno

»Zbog svega navedenog, prijeti nam poskupljenje, tj. Grad će u periodu od ožujka do lipnja 2018. morati početi plaćati i količinu crpljene vode, a ne samo isporučena kao do sada«, kaže Petek i dodaje da se Hrvatska na to obvezala ulaskom u EU.

Zagrebački holding se u svrhu rješavanja ovog problema zadužio 2007. godine izdavanje obveznica u vrijednosti od 300 milijuna eura, no samo 5 % sredstava je potrošeno namjenski, tvrdi Renato Petek koji procjenjuje da će taj financijski teret, ako se prebaci na građane, dovesti do povećanja računa za vodu za 30 %. Ako se to ne dogodi na taj način, opet će sve platiti građani kroz poreze i prireze tj. proračun, a sve zbog, kako kaže, »neodgovornog dosadašnjeg upravljanja vodnim gospodarstvom Grada Zagreba«. [zgmagazin]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

STANJE U PROMETU I JAVNI PRIJEVOZ

Kolnici su mokri na širem gradskom području. Tramvajski promet redovit je na svi...

Opširnije

Bullying je ozbiljan problem koji pogađa sve više mladih

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem u cijelom svijetu, a s njime se barem jedn...

Opširnije

STANJE U PROMETU I JAVNI PRIJEVOZ
Bullying je ozbiljan problem koji pogađa sve više...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?