Reforma školstva: Hrvatska djeca zaslužuju bolje!

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Prijedlog Cjelovite kurikularne reforme pod vodstvom Ekspertne radne skupine naišao je na brojne kritike koje su uputili najugledniji hrvatski stručnjaci, članovi Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU

Na domaćem internetskom prostoru od nedavno djeluje mrežna stranica Reforma školstva ( https://sites.google.com/site/zareformuskolstva/ ), posvećena (kako joj i sam naziv govori) izuzetno važnoj tematici koja zaokuplja nastavnike, učenike i roditelje. Na stranici se mogu pročitati tekstovi i s našeg portala koje su napisali: prof. emer. Igor Čatić, dr. sc. Viktor Simončič, mr. sc Marijan Ožanić, Dubravka Salopek Weber, Valentina Vukoje i Boris Jagačić.

Jedan od razloga nastanka ove stranice jest, kako se napominje i u uvodniku, taj što su masovni mediji do sada većinom predstavljali tek određene ideje o reformi školstva ne zahvaćajući pritom sustavno praćenje problematike odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.

Prijedlog Cjelovite kurikularne reforme pod vodstvom Ekspertne radne skupine naišao je na brojne kritike koje su uputili najugledniji hrvatski stručnjaci, članovi Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU pod predsjedanjem akademika Vladimira Paara – uvaženi akademici, sveučilišni profesori i znanstvenici, osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici, pedagozi, odgojitelji i stručni suradnici. Na spomenutim se stranicama može naći više od stotinu recenzija i kritičkih osvrta na »metodološki nepripremljenu koncepciju CKR-a«.

Recenzije obuhvaćaju sva znanstvena i nastavna područja s posebnim naglaskom na nedostacima u STEM području, hrvatskome jeziku i nacionalnoj povijesti te na zanemarivanju odgojne uloge škole.

Pokretači stranice smatraju da rješenje leži prvenstveno u rasterećenju školskoga programa od preopsežnoga gradiva, ali i na naglašavanju uloge znanja u obrazovanju učenika, zatim u boljemu položaju nastavnika te nužnosti poštivanja zakonskih odredaba.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU stoga predlaže novu viziju kurikulne reforme pod nazivom Hrvatska srednjoeuropska kurikulna reforma obrazovanja (HSEKRO) jer kako kaže američki dekan Boris Vilić: »Hrvatska djeca zaslužuju bolje!«.

Treba napomenuti da su na kritičke recenzije na dosadašnju reformu školstva tiskane u tri knjige dostupne na: http://hpkz-napredak.hr/novi-kurikul/. [zgmagazin]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

Edukacija “Postani i ti prijatelj stakla”, 2017.

U suradnji s Gradom Zagrebom, njihovim Uredom za energetiku, zaštitu okoli&scaro...

Opširnije

Ravnatelj Zavoda za toksikologiju o radovima na školi: Ne izlažite djecu azbestu

Na zgradi osnovne škole Mladost u novozagrebačkom naselju Utrina jutros su započ...

Opširnije

Edukacija “Postani i ti prijatelj stakla”, 2017.
Ravnatelj Zavoda za toksikologiju o radovima na školi:...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?