PROSVJED UMIROVLJENIKA U ZAGREBU: ‘Želimo zaustaviti siromaštvo i poniženje u starosti!’

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici više nemaju vremena za čekanje. Poruka je to odaslana sa središnjeg zagrebačkog trga gdje su, malo je reći ogorčeni, hrvatski umirovljenici došli potražiti svoju davno izgubljenu, dostojanstvenu starost.

Volio bih vidjeti nekog financijskog stručnjaka iz Sabora kako bi 900 kuna rasporedio nekoj obitelji, ako su 2.000 kuna samo režije – komentar je jednog od prosvjednika.

Prema statistici, svaka treća osoba u Hrvatskoj, starija od 65 godina u zoni je siromaštva. Samo su Bugari siromašniji od naših umirovljenika.

Nekim je umirovljenicima jako dobro, ali većini njih nije. Onima koji imaju najmanje mirovine je najgore, oni jedva preživljavaju iz mjeseca u mjesec. To je tragično. Jesmo li se za to borili – upitala se jedna umirovljenica.

A tragičan je i podatak da udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći iznosi samo 37,7 posto, dok je europski oko 65 posto.

Ovo je grozna situacija u kojoj se nalazimo. Imam 36 godina radnog staža, završena dva fakulteta i 2.200 kuna mirovine. Je li to normalno? Opljačkali su me i jako sam razočaran. Da sam mlađi, uzeo bih ženu i djecu i otišao u inozemstvo jer ovdje nema života – ogorčeno je komentirao jedan umirovljenik.

Osim mjera kojima bi se zaustavilo siromaštvo te poboljšala zdravstvena usluga, umirovljenici traže i pravo na dijalog i suodlučivanje. [zagrebancija]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

STANJE U PROMETU I JAVNI PRIJEVOZ

Kolnici su mokri na širem gradskom području. Tramvajski promet redovit je na svi...

Opširnije

Bullying je ozbiljan problem koji pogađa sve više mladih

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem u cijelom svijetu, a s njime se barem jedn...

Opširnije

STANJE U PROMETU I JAVNI PRIJEVOZ
Bullying je ozbiljan problem koji pogađa sve više...

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?