Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Radim ovo 16 godina. Ne znam što je to predizborna kampanja. Rade se analize svaka tri mjeseca. Cijene komunalija neće ići gore. Hoće li ići dolje? Pričekajmo.

Gradonačelnik Milan Bandić nedavno je upravo ovako odgovorio na upit hoće li biti još pojeftinjenja prije lokalnih izbora, ovog svibnja.

Zasad je samo cijenu ZET-ove karte sa 10 spustio na 4 kune.

Hoće li analize biti gotove do 21. svibnja, nije poznato, ali je poznato da su izbori za točno 66 dana. A to je dovoljno da se građanima omogući još jeftinija usluga, pokrenu veliki projekti, iskoristi proračunska zaliha i isplate donacije. Naredba kontrolorima da ne naplaćuju prve kazne za neplaćanje karte u ZET-u ili kod parkiranja već su učinjene.

U posljednju godinu svog mandata, pred ljeto 2016. godine, Milan Bandić je ušao s velikim javnim radovima, otvaranjem novih bazena i škola, asfaltiranjem glavnih prometnica. Nije štedio, potrošilo se više od 200 milijuna kuna.

Pred parlamentarne izbore najavio je, a kasnije i ispunio obećanje, da će majkama odgojiteljicama, s troje ili više djece, dati plaću.

U zadnjem kvartalu svog petog mandata odlučio je pak “napasti” vrtiće i škole, početi radove na dugoočekivanoj sljemenskoj žičari i potezom pera ušutkati svoje protukandidate i njihov adut oko preskupe vožnje tramvajem.

Navodno sve zbog umirovljenice koja se požalila na previsoku cijenu karte.

Cijena?

Krenimo redom.

Promet

Točno 20 milijuna kuna stajat će Zagrebački holding sniženje ZET-ove karte sa 10 na 4 kune, kao i dogovor Milana Bandića s gradonačelnicima gradova zagrebačkog prstena da se po istoj cijeni 30 minuta do Zagreba voze i stanovnici tih gradova. Naime, upravo toliko predsjednica Uprave Holdinga mora pronaći u blagajni s obzirom na to da je Holding prema prijašnjoj cijeni karata uprihodio oko 42 milijuna kuna.

Gradonačelnik se na sniženje karte odlučio nakon što mu se jedna umirovljenica požalila da kartu od Britanca do Trga plaća deset kuna. Iako su mu se na to žalili mnogi građani, godinama, odlučio je poslušati umirovljenicu, 100 dana prije izbora.

Gradonačelnik je nedavno razgovarao i s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak te je odlučeno da će se uvesti pasivno 24-satno dežurstvo ZET-ova specijaliziranog vozila, da će se u odluku o autotaksi prijevozu unijeti stavka prema kojoj taksist uz putnika mora prevesti i psa pomagača, ali i da će Grad kupiti četiri vozila tipa londonskog taksija, koji je najprilagođenije vozilo za osobe s invaliditetom. Jedno takvo vozilo stoji oko 400 tisuća kuna. U postojećih 140 niskopodnih tramvaja ugradit će se rasklopne ili pomične rampe.

Infrastruktura

Do prvog kruga lokalnih izbora u Zagrebu bi se trebali pokrenuti sljedeći radovi. Stara sljemenska žičara trebala bi se ukloniti, to će se platiti oko 6 milijuna kuna, a javnost bi već trebala biti upoznata s izgledom novih gondola koje će građane i turiste voziti od Dolja do vrha Sljemena. Cijeli taj projekt stajat će između 15 i 17 milijuna eura, a bit će gotov, kako najavljuje gradonačelnik, 2018. godine. Ono što će se ostvariti do izbora je novi izgled Britanca. Trebao je već biti gotov, trava i rubnjaci bili su postavljeni, no naknadnom pameti se shvatilo da se autobusi ZET-a oko zelenog kružnog toka ne mogu okretati. Cijena 2 milijuna kuna. Osim toga, Bandić je dva i pol mjeseca prije izbora riješio i problem gradnje crkve u parku na Savici. Kaptolu je ponudio drugu lokaciju, čime su crkvenjaci zadovoljni, te otupio mogućnost većih prosvjeda u tom kvartu.

Ipak, Bandićev najveći adut je obnova fasada, o kojima će se glasati na skorašnjoj sjednici Skupštine. Interes je velik, mnogo veći nego za energetsku obnovu koju financira država, očekuje se da će se obnoviti više od tisuću fasada, a za ovu godinu za tu svotu Grad je pripremio oko 30 milijuna kuna. Do kraja godine trebala bi biti završena i prva faza gradnje na Podbrežju, gdje će se sagraditi 608 stanova, od čega 208 za znanstvene novake zagrebačkog Sveučilišta. Grad će znanstvenicima subvencionirati dio kamata za kupnju stana iznad 2% na godišnjoj razini. Cijena prve faze je 230 milijuna kuna.

Vrtići i škole

Bandićev “desant” na vrtiće i škole počeo je još krajem prošle godine kad je najavljeno da će se u vrtiće uvesti novi, bolji, zdraviji jelovnik. Mnogi su mu i mnogo prije sugerirali kako tu stavku treba poboljšati, no on je odlučio krenuti u te izmjene od 1. siječnja ove godine. Kako je rečeno, uložit će se 14 milijuna kuna u bolju i zdraviju prehranu.

Nakon toga je odlučio uvesti uniforme u škole, djeci u vrtićima darovati papuče, đacima tenisice iz Borova. Također, djeci do 15 godina omogućeno je besplatno učlanjenje u gradske knjižnice. Prema nekim procjenama, ovakva ulaganja u odgoj i obrazovanje trebala bi stajati dodatnih 20-ak milijuna kuna. Ipak, pitanje je hoće li Grad moći osigurati startasice iz Borova, kako bi se pomoglo gradu heroju i nekadašnjem obućarskom divu. Na Skupštini se to pitanje postavilo i prije, Bandić je rekao da tu ne vidi neki problem, ali da bi se onda trebao raspisati natječaj. A ako se to dogodi, postavit će se legitimno pitanje hoće li se natječaj krojiti za Borovo ili što ako ponuda Borova ne bude najjeftinija, odnosno najekonomičnija. Prema našim informacijama Bandić pokušava progurati i prijedlog sufinanciranja rekreacije kod učenika u iznosu od 250 kuna. ta mjera mogla bi biti spremna 1.1. 2018, a budući da je u gradu 100 tisuća djece koja bi bila uključena u mjeru, ispada da bi se na tu stavku izdvajalo 220 milijuna kuna. [jutarnji list]

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

Vrijeme

Oblačno

16°C

Zagreb

Oblačno

Vlažnost: 55%

Vjetar: 6.44 km/h

  • 24 Ožu 2017

    Pretežno oblačno 21°C 8°C

  • 25 Ožu 2017

    Djelomično oblačno 16°C 5°C

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?

HashFlare